Nyomtatás PDF

Arbovírus-fertőzések

arbovírus, enkefalitisz, agyvelőgyulladás

Az arbovírus meghatározás azokra a vírusokra érvényes, amelyek az emberre rovarok, pl. kullancsok vagy szúnyogok csípésével terjednek, ezek pedig előzőleg egyéb állatoktól, háziállatoktól és a madaraktól fertőződnek. Az arbovírus-enkefalitisz az agyállomány súlyos fertőzése, melyet az arbovírusok valamelyike okoz.

Az USA-ban a rovarok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladások leggyakoribb típusai a nyugati lóenkefalitisz, keleti lóenkefalitisz, St. Louis-enkefalitisz és a Kalifornia-enkefalitisz. A fertőzésekért felelős vírust az illető földrajzi vidékre jellemző moszkitó terjeszti. Ezek a betegségek csak az illető vidéken elterjedt zoonózisok (emberre is terjedő állatbetegség), de ha a fertőzött állatok száma megemelkedik, akkor járványok alakulhatnak ki. Az emberek csak véletlenszerűen fertőződnek, és nem járulnak hozzá a vírus terjedéshez.

A nyugati lóenkefalitisz az USA egész területén előfordul, és minden korosztályt érint, de leginkább az egy évesnél fiatalabb gyermekeket betegíti meg. Keleti lóenkefalitisz főleg az USA keleti részén fordul elő, inkább a fiatal gyermekeket és az 55 évesnél idősebb felnőtteket érinti, és könnyebben vezet halálhoz, mint a nyugati típus. Mindkét fajta nagyon súlyos betegség; az egy évesnél fiatalabb gyermekekben, az idegek és az agyállomány folyamatos károsodását okozza. A St. Louis-enkefalitisz járványai szerte az USA-ban előfordultak, de főleg Texasban és más közép-nyugati államokban jellemzőek; a halál leginkább az idősebb generációt veszélyezteti. A kaliforniai víruscsoportban számos rokon vírus található, ide tartozik a Kalifornia-vírus (leggyakoribb az USA nyugati államaiban), a La Crosse-vírus (középnyugati államok), és a Jamestown Canyon-vírus (New Yorktól nyugatra). E csoportba tartozó vírusok leginkább a gyermekeket fertőzik meg.

Tünetek és kezelés

A szokásos korai tünetek közé tartozik a fejfájás, aluszékonyság és láz. A hányás és a tarkókötöttség az agy és a gerincvelő érintettségét jelző ritkább tünetek. Gyorsan izomremegés, zavartság, görcsök és kóma alakulhat ki. Előfordulhat, hogy a karok és az alsó végtagok megbénulnak.

A herpesz szimplex vírus okozta enkefalitisszel szemben, itt nincs hatékony terápia. A kezelés csupán az élet fenntartását jelenti. A betegség lefolyását befolyásolni nem tudják az orvos feladata a keringés és a légzés támogatása.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck