Nyomtatás PDF

Allergiás kötőhártyagyulladás

Keratokonjunktivitisz vernálisz, kötőhártyagyulladás, allergia

Általában kétoldali, visszatérő kötőhártyahurut, amely a szaruhártya felszínének a károsodásával járhat. Mivel a kórképet jellegzetesen allergia okozza, rendszerint tavasszal és nyáron tér vissza. A betegség gyermekekben a leggyakoribb, általában a pubertást megelőzően kezdődik és 20 éves kor előtt elmúlik.

Tünetek és kezelés

A kórképre erős viszketés, vörös, könnyező szem, fényérzékenység, és sűrű, tapadós váladék jellemző. A betegség egyik formájában a felső szemhéjak alatti kötőhártya érintett a leginkább, amely megduzzad, színe halvány vöröstől szürkés színűig terjedhet. A kötőhártya többi része tejfehér lesz. A másik alakban a szemgolyót borító kötőhártya vastagszik meg és válik szürkéssé. Előfordul, hogy a szaruhártya kis része károsodik, így a fájdalom és a fényérzékenység fokozódik. A tünetek a hideg hónapokban általában eltűnnek, és az évek során mind enyhébbé válnak.

allergia elleni szemcseppek, pl. kromolin, lodoxamid, ketorolak és a levokabasztin a legbiztosabb szerek. Szájon át bevett antihisztaminok is segíthetnek. A kortikoszteroidok még hatékonyabbak, de néhány hétnél tovább tartó alkalmazásuk szoros ellenőrzés nélkül ellenjavallt, mivel a szemnyomás fokozódását, szürkehályogot és opportunista fertőzéseket okozhatnak.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck