Nyomtatás PDF

Allergiás rinitisz (szezonális)

szezonális allergiás rinitisz, szénanátha, pollen allergia, virágpor érzékenység

A szezonális allergiás rinitisz a levegőben lebegő virágporok következménye, gyakran nevezik szénanáthának vagy virágpor-érzékenységnek is.

A virágporok szezonja a különböző országokban, területeken igen nagy eltéréseket mutat. Az Amerikai Egyesült Államokban keleten, délen és közép-nyugaton a tavaszi szénanáthát főként a fák, mint a tölgy, szil, juhar, éger, nyír, boróka és olajfa okozzák; kora nyáron a füvek tehetők felelőssé, mint a réti perje, réti komócsin, fehér tippan és a csomós ebír; késő nyáron pedig a parlagfű a bűnös. Az Egyesült Államok nyugati részén a füvek sokkal hamarabb elkezdik ontani pollenjüket, és más gyomnövények is szerepelnek a listán. Néhány esetben a szezonális allergiát a termőföldből származó spórák is okozhatják.

Tünetek és kórisme

A pollenszezon kezdetével a száj, szájpad és a torok hátsó része fokozatosan vagy hirtelen viszketni kezd. Ezt általában a szemek könnyezése, tüsszögés és vízszerű orrfolyás követi. Néhány embernél fejfájás, köhögés és nehézlégzés is jelentkezik, néhányan ingerlékennyé és depresszióssá válnak, elvesztik étvágyukat, alvási nehézségekkel küszködnek. A szemhéjak befelé néző oldala és a szemfehérje begyulladhat (kötőhártya-gyulladás). Az orr belseje megduzzadhat és kékes-vörössé válhat, ami orrfolyáshoz és orrduguláshoz vezet.

A szezonális allergiás rinitiszt általában könnyű felismerni. A bőrtesztek és a beteg kórelőzménye segíthetnek a doktornak az allergiát kiváltó pollen azonosításában.

Kezelés

A szezonális allergiás nátha megszokott kezelésének első lépése az antihisztaminok adása. Néhány esetben orrdugulás-csökkentő gyógyszerek (pl. pszeudoefedrin vagy fenilpropanolamin) szedését ajánlják az antihisztamin mellé, mert ezek segítenek az orrfolyás és -dugulás enyhítésében. Mindemellett a magas vérnyomásos betegeknek kerülniük kell a dekongesztivumok szedését, hacsak nem az orvos javaslatára és ellenőrzése mellett történik.

A nátrium-kromoglikát orrspray szintén használható a szezonális allergiás rinitisz kezelésére. A kromoglikát csak vényre kapható, és a szokásos antihisztaminoknál drágább; hatása általában csak azokra a területekre korlátozódik, ahova befújják, mint például az orrüreg és a torok hátsó részének területére. Ha antihisztaminnal és kromoglikáttal nem lehet a kellemetlen tüneteket kordában tartani, az orvos kortikoszteroid sprayt írhat fel. Ez utóbbi szerek rendkívül hatásosak, és az újabb fajták lényegében mellékhatásoktól mentesek. Ha ez a kezelés sem használ, néhány (kevesebb, mint 10) napon át, esetleg tabletta formájában kell kortikoszteroidot szedni, hogy a nehéz helyzetet elviselhetővé tegyük.

Ha a fenti gyógyszereknek komoly mellékhatásai jelentkeznek, ha a beteg gyakran szorul kortikoszteroid-tabletta szedésére, vagy asztmában szenved, megfontolandó az allergén-immunterápia (az allergia tüneteinek megelőzését célzó injekciósorozat). Az allergén-immunterápiát a szezonális allergiás rinitisz esetében néhány hónappal a pollenszezon előtt kell elkezdeni.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck