Nyomtatás PDF

Aszpirin mérgezés

aszpirin, mérgezés

Aszpirin vagy hasonló gyógyszerek (szalicilátok) használata gyermekeknél és tizenéveseknél általában a Reye-szindróma kialakulásának veszélyével fenyeget. Ezen gyógyszerek használata azonban bizonyos betegségek kezelésében, így például juvenilis reumatoid artritiszben indokolt lehet.

Az aszpirin túladagolás (szalicilizmus) gyakori oka a véletlen mérgezéseknek, a biztonságos csomagolásról szóló előírások ellenére, amelyek szerint biztonsági kupak használata kötelező minden aszpirin tartalmú orvosságos üvegen, és a csecsemő aszpirines üveg nem tartalmazhat többet, mint 36 tablettát. Lázas beteg gyermeknél vagy annál, aki aszpirint szed, nagyobb a mérgezés veszélye. A mérgezés súlyosabb, ha a gyermek több napig nagy adagú aszpirint szedett.

A szalicilátok legtoxikusabb fajtája a gaulteria-olaj (metil-szalicilát). Kenőcsök és forró párologtatóban használt oldatok összetevőjeként ismert metil-szaliciláttal való mérgezés fiatal gyermekekben potenciálisan halálos kimenetelű. A kisgyermek kevesebb mint egy kiskanálnyi tiszta metil-szalicilát lenyelésétől meghalhat.

Tünetek

Az aszpirin túladagolás korai tünetei a hányinger és a hányás, amelyet szapora légzés, hiperaktivitás, hőmérséklet emelkedés és néha görcsök követnek. A gyermek hamarosan aluszékonnyá válik, légzési nehézségei lesznek és elájul. A vér magas aszpirinszintje nagyon megnöveli a vizelet mennyiségét, ami - különösen fiatal gyermekekben - súlyos kiszáradást okozhat.

Kórisme és kezelés

Ha a gyermek metil-szaliciláttal érintkezik, további útmutatásért a Mérgezési Központot azonnal fel kell hívni.

Az aszpirint a vizeletből és a vérből kémiai tesztcsíkkal ki lehet mutatni, a vérmintát azután el lehet küldeni pontos vérszint meghatározásra. A vizsgálatokat a kezelés hatásának követése céljából megismétlik.

A gyomrot, amint lehet, ki kell üríteni, de még az aszpirin lenyelése után 6-8 órával is hasznos lehet a gyomormosás. Hacsak nem eszméletlen, a gyermeknek aktív szenet adnak szájon át vagy gyomorszondán keresztül.

Enyhe kiszáradásban a gyermeknek bőven adnak folyadékot, például tejet vagy gyümölcslét. Súlyosabb esetben megfelelő mennyiségű folyadék pótlása alapvető, ezért pontosan meghatározott összetételű és mennyiségű folyadékot adnak intravénásan. A lázat langyos vízzel történő borogatással csillapítják. K1-vitamin adható a vérzéses szövődmények kezelésére. A veseelégtelenség ritka, ha mégis fellép, művesekezelés válhat szükségessé.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck