Nyomtatás PDF

A-vitamin-hiány

A vitamin, hiány

Az A-vitamin (retinol) főleg halmájolajban, májban, tojássárgájában, vajban és tejszínben található. Zöldleveles és sárga zöldségek karotinoidokat, pl. béta-karotint tartalmaznak, amelyet a szervezet lassan A-vitaminná alakít át.

A szervezet A-vitamin-tartalmának legnagyobb része a májban tárolódik. Az A-vitamin egy formája (retinal) a szem ideghártyáján lévő fotoreceptorok (fényre érzékeny idegsejtek) összetevője. Az A-vitamin egy másik alakja (retinsav) egészségesen tartja a bőrt, valamint a tüdőket, beleket és a vizeletelvezető rendszert bélelő nyálkahártyát. Az A-vitaminnal rokon gyógyszereket (retinoidok) súlyos pattanásosság (akne) kezelésére használják, és jelenleg vizsgálat tárgya, hogy használhatók-e a rák bizonyos típusainak kezelésére is.

Az A-vitamin-hiány gyakori olyan területeken, mint Délkelet-Ázsia, ahol a fényezett rizs a fő táplálékforrás, amiben nincs A-vitamin. Sok olyan betegség, amely a belek zsírfelszívó képességét, így a zsírol-dékony vitaminok felszívódását is érinti, növeli az A-vitamin-hiány kockázatát. Ilyen a lisztérzékenység (cöliákia), a cisztás fibrózis és az epevezeték elzáródása. A beleken vagy a hasnyálmirigyen végzett sebészeti beavatkozásnak ugyanilyen hatásai lehetnek.

Tünetek és kezelés

Az A-vitamin-hiány első tünete általában szürkületi vakság. Később habos lerakódás (Bitot-féle folt) jelenhet meg a szem fehérjében (ínhártya vagy szkléra), a szaruhártya (kornea) megkeményedhet és hegesedhet - ez a xeroftalmiának nevezett állapot -, ami végleges vaksághoz vezethet. Az alultápláltság bizonyos gyermekkori kórképeiben (marazmus és kwashiorkor) a xeroftalmia nem csak azért gyakori, mert az étrendből hiányzik az A-vitamin, hanem mert a fehérjék és az energia (kalória) hiánya gátolja az A-vitamin szállítását. A bőr, valamint a tüdők, a belek és a vizeletelvezetési rendszer belhártyája megkeményedhet. Az A-vitamin-hiány a bőr gyulladását (dermatitisz) is előidézheti, és megnövelheti a fertőzések iránti fogékonyságot. A-vitamin-hiányban a vér A-vitamin-szintje kevesebb, mint 15 ľg/dl alá süllyed (normál szintje 20-tól 50-ig).

Ezt az elégtelenséget A-vitamin-készítmények adásával kezelik, az ajánlott napi bevitel 20-szorosának megfelelő adagban 3 napon át, amit az ajánlott napi bevitel 3-szoros adagja követ 1 hónapig. Erre az időre az összes tünetnek el kell tűnnie. Az olyan egyént, aki 2 hónapos kezelés után sem tünetmentes, ki kell vizsgálni, nincs-e tápanyag-felszívódási zavara (malabszorpció).

A-vitamin túladagolás

Az A-vitamin-többlet mérgezést okozhat, akár egyszerre veszik be az egészet (heveny mérgezés), vagy hosszú idő alatt (idült mérgezés). Sarkkutatóknál néhány órán belül álmosság, ingerlékenység, fejfájás és hányás alakult ki, miután jegesmedve- vagy fókamájat ettek, melyek gazdagok A-vitaminban. Azok a tabletták, melyek az ajánlott napi A-vitamin-bevitel 20-szorosát tartalmazzák, és bőrbetegségek megelőzésére vagy enyhítésére árusítják őket, esetenként hasonló tünetekhez vezettek, még az előírásnak megfelelően szedve is.

Nagyobb gyermekekben és felnőttekben idült mérgezést általában nagy adagok (az ajánlott napi bevitel 10-szerese) hónapokig tartó szedése eredményez. Csecsemőkben néhány hét alatt kialakulhat A-vitamin-mérgezés. Az idült mérgezés korai tünetei: megritkult, megvastagodott haj; a szemöldök részleges elvesztése; felrepedezett ajkak; és száraz, érdes bőr. Súlyos fejfájás, agynyomás-fokozódás, és általános gyengeség később jelenik meg. Csontkinövések és ízületi fájdalmak gyakoriak, különösen gyermekeknél. A máj és a lép megnagyobbodhat. Az olyan nők kisbabáinak, akik izotretinoint (A-vitamin-származék bőrmegbetegedések kezelésére) szedtek a terhesség alatt, születési rendellenességei lehetnek.

Az A-vitamin-mérgezés kórisméje a tüneteken és a vér rendellenesen magas A-vitamin-szintjén alapul. A tünetek 4 héten belül eltűnnek az A-vitamin-készítmények szedésének abbahagyása után.

A béta-karotint növények tartalmazzák, mint például a sárgarépa. A szervezetben lassan A-vitaminná alakul; nagy mennyiségekben lehet fogyasztani, anélkül, hogy mérgezést okozna. Habár a bőr sötétsárga színűvé válik (karotinózis) különösen a tenyereken és a talpakon, nincs egyéb ártalmas hatása.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck