Nyomtatás PDF

Belsőelválasztású mirigyek

Belsőelválasztású mirigy, hormon, endokrin

Az endokrin rendszer fő szervei: a hipotalamusz, az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek, a hasnyálmirigy belső elválasztású testecskéi, a mellékvesék, a herék és a petefészkek. Terhesség alatt a méhlepény is ellát - egyéb funkciói mellett - belső elválasztású feladatokat.

A hipotalamusz (az agy alapján lévő agyrészlet) több olyan hormont termel, ami hat az agyalapi mirigy működésére; egy részük serkenti, más részük gátolja a mirigy hormonjainak leadását.

Az agyalapi mirigyet gyakran nevezik "karmester" mirigynek is, mert összehangolja a többi belső elválasztású mirigy számos működését.

 

Néhány agyalapi mirigy eredetű hormonnak közvetlen a hatása, mások csak a többi mirigyek hormonleadási sebességét szabályozzák. Az agyalapi mirigy hormonleadását az általa szabályozott mirigyek hormonjainak a vérben levő mennyisége határozza meg: utóbbiak visszacsatoláson keresztül serkentik vagy gátolják az agyalapi mirigyben a termelődést. Vannak olyan endokrin mirigyek, amelyek nem állnak az agyalapi mirigy befolyása alatt, ezek közvetve vagy közvetlenül bizonyos, a vérben található anyagok koncentrációinak megfelelően termelnek hormonokat.

Ilyenek:

  A hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei a vér glükóz, illetve zsírsav-koncentrációjára;

  a mellékpajzsmirigyek a kalcium és a foszfát koncentrációjára;

  a mellékvese belső, velőállományi része a szimpatikus idegrendszer serkentő hatására válaszol.

Néhány szerv szintén termel hormonokat, vagy ahhoz hasonló anyagokat, mégsem tekintik őket belső elválasztású szerveknek. Egy részük olyan anyagokat ad le, amelyek csak a leadás közvetlen közelében fejtik ki hatásukat; mások nem is adják le őket a véráramba. Például az agy is termel sok olyan hormont, amelyek hatása főleg az idegrendszerre korlátozódik


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck