Nyomtatás PDF

Csecsemők szellemi fejlődése

csecsemő, szellemi fejlődés

A viselkedési és szellemi fejlődés üteme gyermekenként nagy mértékben változik. Néhány csecsemő gyorsabban fejlődik, ugyanakkor bizonyos minták a családon belül ismétlődhetnek, mint pl. a késői járás és beszéd.

Környezeti tényezők, így a megfelelő ingerek hiánya lassíthatja a normális fejlődést. Testi tényezők, mint pl. a süketség, szintén lassíthatja a fejlődést. Bár a gyermekek fejlődése általában folyamatos, időnként előfordulhatnak bizonyos részfunkciókban, így pl. a beszédben, átmeneti lemaradások.

Kezdetben az újszülött a nap nagy részében alszik. A csecsemő képes enni, köhög, ha a légútjaiba kerül valami, és sírással jelzi kellemetlenségeit vagy rossz élményeit.

A csecsemő hat hetes korban a közvetlenül előtte elhelyezett tárgyakat nézi és ha beszélnek hozzá, mosolyogni kezd. Ha ülő helyzetbe emelik, fejét még nem tartja meg, inog.

Három hónapos korban a csecsemő mosolyog, ha hallja édesanyja hangját, hangokat hallat, ami kezdetleges beszédre hasonlít, és a mozgó tárgyakat szemével követi. Ülő helyzetben a fejét biztosan tartja. A kezébe helyezett tárgyakat megragadja. Hat hónapos korban segítséggel ül, és megfordul. A legtöbb csecsemő kapaszkodva állni tud, és egyik kezéből a másikba átvesz tárgyakat. A csecsemő gügyög a játékokhoz.

Kilenc hónapos korban a csecsemő biztosan ül, csúszik-mászik, felnyomja magát álló helyzetbe, és válogatás nélkül mondja, hogy "mama" és "papa". 12 hónapos korban, ha kezét fogják, általában tud járni, és már mond néhány szót.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck