Nyomtatás PDF

C-vitamin-hiány

C-vitamin, hiány

C-vitamin (aszkorbinsav) citrusfélékben, paradicsomban, burgonyában, káposztában és zöldpaprikában található. Nélkülözhetetlen a kötőszövet kialakításához (ez a szövet az, amely összetartja a test struktúráit). Segíti a szervezetben a vasfelszívódást, az égések és sebek gyógyulását. Akárcsak az E-vitamin, a C-vitamin is antioxidáns. Terhesség, szoptatás, pajzsmirigy-túlműködés (hipertireózis), különböző gyulladások, műtét és égések feltűnően növelhetik a szervezet C-vitamin-szükségletét és a hiány kockázatát.

Csecsemőknél az élet hatodik és tizenkettedik hónapja között a C-vitamin hiánya a tápszerben vagy a szilárd táplálékban, skorbutnak nevezett hiánybetegséget okozhat. Korai tünetei az ingerlékenység, a mozgás során létrejövő fájdalom, étvágytalanság és a súlygyarapodás csökkenése. A csontok vékonyak, az ízületek pedig kidudorodnak. A csontokat fedő szövet (perioszteum) alatti és a fogak körüli vérzés jellegzetes.

Felnőttekben a skorbut akkor fordulhat elő, ha az étrend szűkös, csak szárított húsból és lisztből, vagy pedig teából, pirítósból és zöldségkonzervekből áll - ezek olyan idős emberek tipikus táplálékai, akik elvesztették érdeklődésüket az étkezés iránt. Ilyen étrend esetén néhány hónap múlva ízületekbe törő és bőr alatti vérzés jön létre, különösen a szőrtüszők és a fogíny körül, valamint a körmök alatt. A vérnyomás és a szívfrekvencia ingadozik. A vérvizsgálatok a vér nagyon alacsony C-vitamin-szintjét mutatják.

Csecsemőkben és felnőttekben is egy hétig a C-vitamin magas adagjaival kezelik a skorbutot, amit egy hónapig alacsonyabb adagok követnek.

C-vitamin-többlet

Vannak, akik a C-vitamin nagy adagjait (500-tól 10.000 milligrammig) ajánlják a megfázás, skizofrénia, rák, hiperkoleszterinémia és érelmeszesedés megelőzésére, habár ezeknek az ajánlásoknak tudományos alapja csekély, vagy egyáltalán nincs. Ezer milligrammnál magasabb napi adagok hasmenést vagy vesekövet okoznak arra fogékony embereken, valamint változásokat a menstruációs ciklusban. Némelyekben, akik hirtelen hagyják abba magas dózisok szedését, visszacsapásos (rebound) skorbut alakulhat ki.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck