Nyomtatás PDF

Eritéma infekciózum

erythema infectiosum, fertőző bőrpír, humán parvovírus B19

Az eritéma infekciózum (erythema infectiosum, fertőző bőrpír, ún. ötödik betegség) fertőző, pörsenés szerű vagy kiemelkedő vörös kiütéseket okozó, enyhe vírusos megbetegedés.

A betegséget a humán parvovírus B19 okozza, leggyakrabban a tavaszi hónapokban, gyakran földrajzilag körülhatárolt járványok formájában, kisgyermekek és tizenévesek között. A fertőzés főleg fertőzött ember által kilégzett parányi nedvességcseppek belélegzésével terjed. Terhesség során átjuthat az anyából a magzatba is és halvaszülést vagy súlyos vérszegénységet, továbbá folyadék felhalmozódást, ödémát okozhat.

Tünetek, kórisme és kezelés

A tünetek kb. 4-14 nappal a fertőzés után kezdődnek, igen változatosak, a betegek egy része akár tünetmentes lehet. Az eritéma infekciózumot jellemzően alacsony láz, enyhe betegségérzet és vörös arc kíséri, ami gyakran úgy néz ki, mintha megütötték volna a beteget. Egy vagy két napon belül megjelennek a kiütések, különösen a karokon, a lábakon és a törzsön, de a tenyereken és a talpakon általában nem. A kiütés nem viszket és pörsenésszerű, kiemelkedő vörös mezők jellemzik csipkés mintázattal, különösen a kar ruhával nem fedett részein, mert a kiütést rontja a napfény.

A betegség általában 5-10 napig tart. A következő néhány hét alatt a kiütés átmenetileg ismét megjelenhet napfény, mozgás, hő, láz vagy érzelmi stressz hatására. Felnőttekben enyhe ízületi fájdalom és duzzanat maradhat vissza, illetve hetekkel-hónapokkal később is hol megjelennek, hol eltűnnek ezek a tünetek.

Az orvos a diagnózist a kiütések jellegzetes megjelenésére alapozza. Vérvizsgálatok segíthetik a vírus azonosítását. A kezelés célja a tünetek enyhítése.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck