Nyomtatás PDF

Endokrin mirigyek szabályozása

hormon, endokrin, belsőelválasztású mirigy, szabályozás

A belső elválasztású mirigyek kóros működése esetén a vér hormonszintjei a normálistól eltérőek, magasak vagy alacsonyak lehetnek, ezzel felborítva a test működését. Az endokrin működések szabályozásához minden hormon termelődésének pontos határok között kell mozognia. A szervezetnek percről percre érzékelnie kell, hogy több vagy kevesebb hormonra van-e szüksége.

A hipotalamusz és az agyalapi mirigy akkor termeli hormonjait, ha érzékeli, hogy a hormonjai által szabályozott hormonok vérszintje túl alacsony vagy túl magas. Az agyalapi mirigy hormonjai a vérárammal távoli célszervekhez is eljuthatnak. Ha a célszerv hormonja megfelelő mennyiségben van jelen a vérben, a hipotalamusz és az agyalapi mirigy érzékeli, hogy nincs szükség további serkentésre és leállítják a hormontermelésüket. Ehhez hasonló visszajelzéssel történő szabályozás jellemzi az agyalapi mirigy által irányított összes endokrin szervet.

Néhány, az agyalapi mirigy által szabályozott hormon szintje időszakosan váltakozik. A női menstruációs ciklushoz például hozzátartozik az agyalapi mirigy luteinizáló hormonjának és follikulus-stimuláló hormonjának havi ciklusos termelődése. Szintén havonta ingadozik a petefészek progeszteron- és ösztrogéntermelése. Hogy pontosan hogyan szabályozza a hipotalamusz és az agyalapi mirigy ezt a bioritmust, még nem teljesen tisztázott. A szervek azonban bizonyosan valamilyen biológiai óra irányításának megfelelően működnek.

Más tényezők is részt vesznek a hormontermelés serkentésében. A prolaktin szintén az agyalapi mirigyben termelődik; a mellben a tejmirigyek tejtermelését indítja meg. A mellbimbón csüngő kisgyermek szopása fokozza az agyalapi mirigy prolaktin elválasztását. A szopás hatására nő az oxitocin termelés is, ami a mirigy kivezetőcsöveinek összehúzódását, ezáltal több tej jutását eredményezi a csecsbimbóba.

Azok a mirigyek, amelyeket nem az agyalapi mirigy szabályoz, mint például a hasnyálmirigy vagy a mellékpajzsmirigy, saját maguk, más módon érzékelik, hogy több vagy kevesebb hormon termelése szükséges. Közvetlenül étkezés után nő az inzulinszint, hogy a szervezet fel tudja használni a táplálékból származó cukrot. Ugyanakkor, ha az inzulinszint tartósan magas marad, a vércukorszint veszélyesen leesik.

Egyéb hormonok termelődése kevésbé tisztázott módon változik. A mellékvesekéreg- és a növekedési hormonok mennyisége reggel a legmagasabb, délután a legalacsonyabb; hogy mi okozza a napszaki ingadozást, még nem teljesen tisztázott.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck