Nyomtatás PDF

Elhízás serdülőkorban

 

Ugyanazok a tényezők befolyásolják az elhízást serdülőkben, amelyek felnőttekben. Gyakran egy enyhén elhízott serdülő gyorsan szed fel súlyt, és néhány éven belül tekintélyesen elhízhat. Sok elhízott serdülőnek rossz képe van önmagáról, és mindinkább egyhelyben ülővé és társadalmilag elszigeteltté válik. Szüleik gyakran nem tudják, hogyan segítsenek nekik.

Nem sok kezelési lehetőség létezik, ami elhízott serdülő számára alkalmas. Kevés hozzáférhető programot fejlesztettek ki számukra, kevés orvosnak van tapasztalata a kezelésükben, és korlátozottak a tapasztalatok a számukra segítséget nyújtó gyógyszerek alkalmazásában. Az iskolák lehetőséget nyújtanak táplálkozási tanácsadásra és fizikai aktivitásra, de ezek a programok ritkán eredményesek a serdülők elhízásának megakadályozásában. Néha sebészi beavatkozást végeznek, ha az elhízás súlyos.

Viselkedési változtatások segíthetnek a serdülőknek, hogy megfékezzék az elhízást. Ez a szokásos ételekből álló jól kiegyensúlyozott étrend segítségével a kalóriabevitel csökkentéséből, az étkezési szokások maradandó megváltoztatásából, és növekvő fizikai aktivitásból - sétálásból, biciklizésből, úszásból és táncolásból - áll. Elhízott serdülők számára szervezett nyári táborok általában segítenek jelentős súlymennyiséget leadni, de az erőfeszítés folytatása nélkül gyakran visszaszedik ezt a súlyt. Hasznos lehet a serdülő-tanácsadás arra vonatkozóan, hogy hogyan birkózzanak meg a problémáikkal és meggyengült önbecsülésükkel.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck