Nyomtatás PDF

Étkezési rendellenesség, habzsolás

étkezési rendellenesség, habzsolás

Erre a kórképre a rövid idő alatt viszonylag nagy mennyiségű táplálék elfogyasztása jellemző, amelyet nem követ önhánytatás, diéta, vagy hashajtó szerek alkalmazása.

Ez az étkezési zavar nagy mennyiségű kalóriafelvételt jelent. A bulimia nervosától eltérően a habzsoló étkezési rendellenesség a túlsúlyos emberek körében gyakoribb, és a testsúly gyarapodásával a kialakulás veszélye növekszik. Az érintettek általában idősebbek, mint az anorexiások és a bulimiások, és többségükben (csaknem 50%-ban) férfiak.

Tünetek

Az ebben a kórképben szenvedőket megviseli betegségük. Kb. 50%-uk lehangolt, depressziós, szemben a nem habzsoló túlsúlyosak csupán 5%-ával. Annak ellenére, hogy ez a kórkép nem jár a bulimia nervosa tüneteivel, a fogyni akaró betegek számára súlyos problémát jelenthet.

Kezelés

Mivel a habzsoló étkezési rendellenesség mint kórkép csak nemrégiben került meghatározásra, standard kezelési sémát még nem fejlesztettek ki. Az e kórban szenvedők többségét hagyományos fogyókúrának vetik alá, amely nem fordít elég figyelmet a habzsolásra még akkor sem, ha az érintettek 10-20%-ában erről van szó. A betegek általában elfogadják ezt, ugyanis ők maguk is inkább súlygyarapodásuk, és nem kóros étkezési szokásaik miatt aggódnak.

A habzsolásnak, mint kóros étkezési szokásnak kidolgozás alatt álló specifikus kezelési módja a bulimia nervosa kezelésén alapul, és pszichoterápiát, valamint gyógyszeres (antidepresszáns és étvágycsökkentő) kezelést foglal magában. Bár mindkét fajta gyógyszer igen hatásosnak bizonyult, a pszichoterápiának tartósabb a hatása.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck