Nyomtatás PDF

Fertőzés hatása a szervezetre

fertőzés, szervezet

Bizonyos fertőzések változásokat hozhatnak létre a vérben, károsíthatják a szívet, tüdőket, agyat, veséket, májat vagy a beleket. Az orvos ezeket az elváltozásokat azonosítva fedezi fel a fertőzést.

Változások a vérben

A fertőzés elleni védekezés fontos részét képező fehérvérsejtek száma emelkedik. A számnövekedés néhány óra alatt bekövetkezik, a csontvelőben raktározott fehérvérsejtek kiáramlásának köszönhetően. Először a neutrofileknek nevezett fehérvérsejtek száma emelkedik. Ha a fertőzés hosszú ideig áll fenn, a fehérvérsejtek egy másik típusa, a monociták száma növekszik meg.

A fehérvérsejtek más csoportját képező eozinofil sejtek száma allergiás reakció vagy parazitás fertőzések kapcsán szokott megemelkedni, bakteriális fertőzés esetén nem. Bizonyos fertőzések, például a kiütéses tífusz, csökkentik a fehérvérsejtek számát. Ez úgy történik, hogy a csontvelő képtelen olyan ütemben termelni a fehérvérsejteket, ahogy azok elpusztulnak a fertőzés elleni harcban.

Vérszegénység keletkezhet fertőzés okozta vérzések, vörösvértest károsodás, vagy csontvelőgátlás miatt. Súlyos fertőzés következtében a vér megalvadhat a véredényekben, ezt a jelenséget általános éren belüli alvadásnak (disszeminált intravaszkuláris koaguláció; DIC)s hívják. Az állapotot a kiváltó ok, ez esetben a fertőzés, megszüntetésével lehet meggyógyítani. Más okra vissza nem vezethető trombocitaszám csökkenés hátterében is lehet fertőzés.

szív-, tüdő- és agyelváltozások

Fertőzésekben gyorsulhat a szívritmus, megemelkedhet vagy csökkenhet a kilökött vérmennyiség. Bár a legtöbb fertőzés szapora szívműködéssel jár, kiütéses tífuszban a magas láznak megfelelő értéknél lassúbb lesz a szívritmus. A vérnyomás ilyenkor lezuhanhat. Súlyos fertőzés esetén jelentős vérnyomásesés következet be a véredények tágulata miatt (szeptikus sokk).

A fertőzés és láz miatt az emberek általában gyorsabban lélegeznek, ezért több széndioxid távozik a vérből, és lúgosabb lesz. A tüdő áteresztő képessége megnövekedhet, ez károsan befolyásolja a légzést és heveny légzési elégtelenséghez (akut respiratórikus distressz szindróma; ARDS)H vezet.

Az agy funkciói károsodhatnak súlyos fertőzés esetén, különösen ha a kórokozó az agyat támadja meg. Idős betegeknél gyakran fordul elő zavartság. A magas láz görcsöket okozhat.

Vese-, máj- és bélelváltozások

A vesekárosodások kismértékű fehérjevizeléstől a veseelégtelenségig terjedhetnek. A veseműködés-zavarokat a kórokozók közvetlen vesekárosító hatása, vagy a szív gyengülése miatt bekövetkező vérnyomásesés okozza.

Számos fertőzés okozhat májkárosodást akkor is, ha a kórokozó közvetlenül nem támadja meg a májat. Gyakori probléma a csökkent epeürülés miatt bekövetkező sárgaság (kolesztatikus ikterusz: az epe besűrűsödése miatt bekövetkező sárgaság).l

A sárgaság aggasztó jel, ha a fertőzés miatt alakult ki.

Súlyos fertőzés vérző stressz-fekélyeket okozhat a vékonybél kezdeti szakaszán. A vérzések rendszerint kismértékűek, bár az esetek kis részében jelentős vérzés is előfordulhat.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck