Nyomtatás PDF

Fertőző betegségek

 

Terhességben gyakori a húgyúti fertőzés, valószínűleg azért, mert a megnagyobbodó méh nyomja a vesét a húgyhólyaggal összekötő vezetéket (húgyvezetéket, urétert), s emiatt lassul a vizeletáramlás. Ha a vizelet lassan áramlik, nem mossa ki a húgyutakból a baktériumokat, emiatt nő a fertőzésveszély. Ez a fertőzés fokozza a koraszülés és a magzatot körülvevő burok megrepedésének veszélyét. Néha a húgyhólyag vagy a húgyvezeték fertőzése tovaterjed a húgyutakon és elér a vesébe, ahol gyulladást okoz. A kezelés lényege antibiotikum adása.

Bizonyos fertőző betegségek károsíthatják a magzatot. A veleszületett rendellenességek, főleg a szívhibák és a belsőfül-elváltozások egyik leggyakoribb oka a rubeola,s ami jól ismert vírusbetegség. A citomegalovírus-fertőzésn átjut a méhlepényen és károsítja a magzat máját. A protozoon által okozott toxoplazmózisbanH megfertőződhet és károsodhat a magzat agya. A terhes asszonyok jobb, ha elkerülik a közvetlen kontaktust macskákkal és macskák ürülékével, kivéve ha a macska csak a lakáson belül mozog és nem érintkezik más macskákkal. A fertőző májgyulladás (hepatitisz)l súlyos problémákat okozhat terhességben, főként az alultáplált nőkben. A terhesség késői szakaszában megfertőződhet a magzat, s ez fokozza a koraszülés valószínűségét.

A nemi úton átvitt betegségek is okozhatnak szövődményt a terhességben. A chlamydia-fertőzés idő előtti burokrepedéshez és koraszüléshez vezethet.

A mán immundeficienciavírus-fertőzés, ami az AIDS-et okozza, súlyos problémát jelent terhességben. A fertőzött nők mintegy negyede átadja a fertőzést a magzatának. A terhesség lehető legkorábbi szakaszától kezdve ezek a nők AZT-t (zidovudint) kapnak, ami kétharmadával csökkenti a fertőzés magzatra átvitelének előfordulását. Ha a gyermek megfertőződött, akkor rendszerint hamarosan súlyos beteg lesz és kétéves kora előtt belehal az AIDS szövődményeibe. Az anya HIV-betegségének előrehaladását a terhesség valószínűleg nem gyorsítja.

A herpesz genitálisz hüvelyi szülés esetén átvihető a magzatra. Ha a HIV-fertőzött gyermek elkapja a herpeszt is, akkor életveszélyes agyvelőgyulladás (herpesz enkefalitisz) alakulhat ki. Ha az asszonynak a terhesség vége táján herpeszes bőrelváltozása van, akkor orvosa rendszerint azt javasolja, hogy császármetszéssel hozza világra magzatát, mert így elkerülhető a vírus átvitele a gyermekre.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck