Nyomtatás PDF

Füldugulás

hallójárat, füldugulás, fülzsír

A fülzsír elzárhatja a hallójáratot viszketést, fájdalmat és átmeneti halláscsökkenést okozva. A fülzsír orvosi segítséggel langyos vízzel finoman kimosható a hallójáratból. Ez a módszer azonban nem alkalmazható, ha korábban a betegnek fülfolyása volt, lyukas a dobhártyája, esetleg visszatérő fülfertőzésektől szenved, a dobhártya nyílásán át ugyanis víz jutna a középfülbe, tovább súlyosbítva a fennálló idült fertőzést.

Ilyen esetben az orvos tompa végű, vagy kampós eszközzel, esetleg szívókészülék alkalmazásával távolítja el a fülzsírt. Ez utóbbiak általában kevesebb szennyeződést okoznak, és használatuk kényelmesebb, mint a hallójárat kiöblítése. Az orvos olajon kívül általában nem cseppent be fülzsírt feloldó vegyületeket, mivel ezek izgatják a hallójárat bőrét, allergiás reakciót válthatnak ki, és az eredmény sem mindig megfelelő.

Előfordul, hogy gyermekek különböző tárgyakat, leggyakrabban kis golyókat, radírdarabokat és babszemeket raknak a hallójáratukba. Ezeket az orvos általában tompa kampóban végződő eszközzel távolítja el. A túlságosan mélyen lévő tárgyak eltávolítása nehezebb, mivel fennáll annak a veszélye, hogy megsérül a dobhártya vagy a középfül kis hallócsontozata. Néha a fém- és üveggolyók a hallójárat kiöblítésével eltávolíthatók, de bizonyos tárgyak, például a babszemek víz hatására megduzzadnak, és még nehezebbé válik eltávolításuk. Altatásra abban az esetben kerül sor, ha a művelet különösen bonyolultnak ígérkezik, vagy a gyermek nem hajlandó együttműködni az orvossal.

A hallójáratba rovarok is bejuthatnak. Ezekben az esetekben feltöltik a hallójáratot olajjal, mely elpusztítja a rovart. Azon kívül, hogy ez az eljárás azonnal enyhíti a panaszokat, segít a rovar eltávolításában is.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck