Nyomtatás PDF

Fogyasztószerek

fogyasztószerek

A vény nélkül kapható fogyasztószerek többsége elvileg elfojtja az éhséget és megkönnyíti a kevés kalóriát tartalmazó étrend követését.

Erre a célra az Egyesült Államokban két hatóanyagot hagytak jóvá, a fenilpropanolamint, mely orrdugulás-csökkentőként számos meghűlés és allergia elleni gyógyszerben is használatos, és a benzokaint, amely helyi fájdalomcsillapító, és elvileg érzéketlenné teszi az ízlelőbimbókat. A benzokain célszerű alkalmazása leginkább rágógumi, cukorka vagy szopogatós tabletta, melyet étkezés előtt kell alkalmazni.

Egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint a fenilpropanolamin szedése során több súlyt lehetetett leadni, mint a hasonló placebókészítménnyel. A súlycsökkenés azonban nem volt meggyőző, mindössze 2,5 kg. A fenilpropanolamin hatékonyságát csak 3-4 hónapra bizonyították, és valószínűleg akkor ér a legtöbbet, ha a gyógyszer szedése kiegészül megfelelő testmozgással, és az étkezési szokások megváltoztatásával.

A fogyasztószerek nagyobb mennyiségben tartalmaznak fenilpropanolamint, mint a meghűlés vagy allergia elleni készítmények. Az ajánlottnál nagyobb adagban szedve, mellékhatásként idegesség, álmatlanság, szédülés, nyugtalanság, fejfájás, hányinger léphet fel. Ritkán előfordulnak nemkívánatos hatások a szokásos adagok mellett is. A készítmény bevétele után néhány órával néha megfigyeltek nyugtalanságot, idegességet vagy hallucinációt.

A fenilpropanolamin legaggasztóbb mellékhatása azonban az, hogy jelentősen emeli a vérnyomást. Agyvérzést és más szív-érrendszeri problémát okozhat arra hajlamos egyéneknél, ha nagy dózisban (akár egyedül, akár más gyógyszerrel kombinálva) vagy hosszú ideig használják.

A gyógyszerkölcsönhatások veszélye miatt fontos orvossal vagy gyógyszerésszel konzultálni, mielőtt bármilyen fenilpropanolamint tartalmazó gyógyszert kezd el szedni valaki. A fogyasztószerek tájékoztatói figyelmeztetik a cukorbetegségben, pajzsmirigybetegségben, magas vérnyomásban vagy szívbetegségben szenvedő betegeket, hogy ne használják e készítményeket orvosi felügyelet nélkül. A depresszió elleni vényköteles gyógyszerek, az ún. monoaminoxidáz-gátlók szintén kölcsönhatásba léphetnek a fenilpropanolaminnal, és veszélyes mértékben emelhetik a vérnyomást.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck