Nyomtatás PDF

Folsav- és B12-vitamin-hiány

folsavhiány, B12-vitamin-hiány, anémia, vészes vérszegénység, pernicióza

A folsav (folát) és a B12-vitamin (kobalamin) kölcsönösen közreműködnek a normál vörösvérsejtek képzésében, és a DNS egy nélkülözhetetlen építőkövének, a timidinnek előállításában. E vitaminok bármelyikének hiánya súlyos vérszegénységet eredményez (például vészes vérszegénységet, anémia perniciózát), amelyben a vörösvérsejtek száma kicsi, de mérete nagy. A legfontosabb tünetek közé a sápadtság, gyengeség, a gyomor csökkent savelválasztása és idegkárosodás (neuropátia) tartozik. Idegkárosodás főleg B12-hiányban jelenik meg.

Vészes vérszegénység (anémia pernicióza, B12-vitamin-hiányhoz kapcsolódó vérszegénység) olyan állapot, melyben a B12-vitamin nem tud felszívódni, mert a gyomor nem termel ún. intrinzik faktort, amely a B12-vitaminhoz kötődik és azt a véráramba szállítja. Ez a vérszegénység gyakran azért fordul elő, mert a túlságosan aktív immunrendszer megtámadja azokat a gyomornyálkahártya-sejteket, melyek az intrinzik faktort termelik (autoimmunreakció). Szigorú vegetáriánusokban - akiknek B12-vitamin-hiánya azért alakul ki, mert ez a vitamin csak állati termékekben található meg - és a B12 szállítását vagy aktivitását gátló, öröklődő rendellenességben szenvedőkben a B12-vitamin-hiány más formái alakulhatnak ki.

Folsavhiány előfordulhat terhes nőkben, akik a folsavat tartalmazó levélzöldségeket és hüvelyeseket nélkülöző étrenden vannak. Csecsemőknél akkor alakulhat ki folsavhiány, ha a tápszerük folsavtartalma alacsony.

A B12- vagy folsavhiány kórisméje nagy vörösvértestekkel járó vérszegénység azonosításán, és vérvizsgálatok segítségével egyik vagy mindkét vitamin alacsony szintjének kimutatásán alapul. Megerősíti a kórismét, ha a csontvelő kenetében nagy, éretlen vörösvérsejt-előalakok láthatók.

A vészes vérszegénység kezelése havonként adott B12-vitamin-injekciókból áll. A folsavhiány kezelése folsavkészítmény szájon át való szedésével történik.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck