Nyomtatás PDF

Gyomor- és nyombélfekély (gyermek)

gyomor- nyombélfekély, peptikus fekély

A peptikus fekély jól körülírt kerek vagy ovális seb a gyomor vagy a nyombél gyomorsav és emésztőenzimek miatt károsodott és kimaródott nyálkahártyáján.

Újszülöttben a peptikus fekély első tünete véres széklet lehet. Ha a fekély kilyukasztja a gyomrot vagy a vékonybeleket, a csecsemő fájdalmat jelez. gyermekeknél általában láz jelentkezik. Idősebb csecsemőkben és kisdedekben a véres széklet ismételt hányással vagy hasi fájdalommal járhat együtt, mely utóbbi étkezéskor gyakran rosszabbodik vagy javul. A fájdalom éjjel akár fel is ébresztheti a gyermeket. A nyombélfekély, a gyomorhoz közeli vékonybélszakasz fekélye, kb. 50%-ban a közeli rokonok között is előforduló betegség.

Sok, idült fekélybetegségben szenvedő gyermek fertőzött a Helicobacter pylori-nak nevezett baktériummal. Nem tisztázott, vajon a baktérium okozza-e a fekélyt vagy csak meggátolja a gyógyulást, tapasztalatok szerint azonban a baktérium teljes kiirtása jó eredményhez vezet a gyógyulásban és a visszatérő fekélyek kezelésében.

Kórisme és kezelés

Csecsemők és fiatal gyermekek peptikus fekélybetegségét nehéz diagnosztizálni, mert tüneteiket nem tudják pontosan leírni. Az iskoláskorú gyermekek jobban le tudják írni a fájdalom helyét és jellegét, és elmondják, hogy a fájdalom a nap meghatározott időszakában jelentkezik-e, továbbá összefüggésben áll-e az étkezésekkel.

Ha az orvos a gyermeknél peptikus fekélybetegségre gondol, báriumos röntgenvizsgálat erősítheti meg a diagnózist. A vizsgálat elején a beteggel báriumtartalmú folyadékot itatnak, amely röntgenképen kirajzolja a gyomorhatárokat. Ha a röntgenfelvétel nem mutat eltérést és az orvos még mindig fekélyre gondol, gyomortükrözést lehet végezni. A vizsgálat során, a mozgás és a fájdalom minimálisra csökkentése érdekében a 8 év alatti gyermekeket általában elaltatják.

A peptikus fekély kezelése ugyanúgy történik, mint felnőtteknél,s vagyis általában H2-blokkolókkal, így ranitidinnel, famotidinnel vagy cimetidinnel. A traumatikus és kényelmetlen vizsgálatok helyett, ha az orvos peptikus fekélyt feltételez, H2-blokkolóval elkezdi a kezelést. Megerősíti a diagnózist, ha a tünetek a kezelés után elmúlnak.

Ha a gyermek Helicobacter pylori fertőzését igazolták, néhány hétig kettős kombinált amoxicillin és metronidazol vagy amoxicillin és bizmut kezeléssel ki kell irtani a kórokozót. Néhány esetben amoxicillin, metronidazol és bizmut hármas kombinációját alkalmazzák.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck