Nyomtatás PDF

Gyógyszerallergia

gyógyszerallergia

Egészen kis mennyiség is elegendő egy allergiás reakcióhoz, mely jelenthet enyhe, csupán zavaró tüneteket, de súlyos, életveszélyes változásokat is.

A mellékhatások száma és súlyossága általában az adag emelésével arányosan növekszik. Ez a fajta dózis-gyógyszerválasz összefüggés azonban nem igaz azokra a betegekre, akik allergiásak vagy fokozottan érzékenyek egy gyógyszerre.

Az allergiás reakciók leggyakoribb formái a következők: bőrkiütés és -viszketés; láz; a légutak beszűkülése, "húzó" légzés; a gége és a hangrés szöveteinek duzzanata, mely nehezíti a légzést; a vérnyomás csökkenése, néha vészesen alacsony értékre.

A gyógyszerallergia kiszámíthatatlan, hiszen előfordulása előtt a beteg többször is kaphatta az adott gyógyszert (akár kenőcs, tabletta vagy injekció formájában) anélkül, hogy bármilyen panasza lett volna. Az enyhébb allergiás reakciókat elegendő antihisztaminnal kezelni, súlyos vagy életveszélyes esetekben viszont adrenalint (más néven epinefrin) vagy kortikoszteroidot (pl. hidrokortizont) kell adni a betegnek.

Az orvos új gyógyszer felírása előtt általában megkérdezi a betegtől, hogy van-e valamilyen gyógyszerallergiája. Azok a betegek, akiknek korábban már volt súlyos allergiájuk, akik súlyos betegségben szenvednek, vagy veszélyes gyógyszereket szednek, jól teszik, ha figyelmeztető lapot viselnek nyakláncon vagy karkötőn. A lapocskán lévő információk (pl. penicillinallergia, inzulinfüggő cukorbetegség, warfarin szedése) vészhelyzetben figyelmeztetik az orvosokat és a mentősöket


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck