Nyomtatás PDF

Hasüregi tályogok

hasüreg, tályog

Tályogok a rekeszizom alatt, a hasüreg középső részében, a medencében vagy a hasüreg mögött keletkezhetnek. A hasüregi szervekben - például vesék, lép, hasnyálmirigy, máj, prosztata - vagy azok környékén is kialakulhatnak tályogok. Gyakran a belek sérülései, fertőzései vagy átfúródásai, esetleg más hasüregi szervek fertőzései vezetnek tályogképződéshez.

A rekeszizom alatti területeken akkor keletkezhetnek tályogok, ha például a féregnyúlvány megrepedéséből származó fertőzött folyadék felfelé vándorol a hasüregi szervek nyomásának és a rekeszizom légzés közben létrehozott szívó hatásának következtében. A panaszok között köhögés, légzési fájdalom, és az egyik váll fájdalma szerepelhet - ez utóbbi egyben példa a kisugárzó fájdalomra is, mivel a rekeszizmot és a vállat ugyanaz az ideg látja el, és az agy helytelenül azonosítja a fájdalom helyét.

A hasüreg középső területén keletkező tályogokat a féregnyúlvány megrepedése, a vastagbél átfúródása, gyulladásos bélmegbetegedés vagy egy bél-kitüremkedés, divertikulum megbetegedése okozhatja. A has a tályog területén rendszerint érintésre fájdalmas.

Tályogok a medence területén hasonló okok miatt keletkeznek, mint a hasüreg középső részére jellemző okok miatt, illetve nőgyógyászati fertőzések következtében jönnek létre. A panaszok között általában hasi fájdalom, a bélrendszer irritációja miatti hasmenés, és a húgyhólyag állandó ingerlése következtében fellépő gyakori vizelés szerepel.

A hasüreg mögötti tályogok (más néven retroperitoneális tályogok) a hashártya, a hasüregi szerveket és üregeket határoló hártya mögött helyezkednek el. Kialakulásuk oka hasonló a többi hasüregi tályogéhoz, így létrejöhetnek a féregnyúlvány (appendicitis), és a hasnyálmirigy gyulladása (pancreatitis) következtében. A többnyire deréktáji fájdalom általában erősebbé válik, ha a beteg felhúzza a lábát a csípőjéhez.

A vesetályogokat egy másik fertőzésből a vérbe jutott baktériumok, vagy a vizeletelvezető rendszerből származó, majd a vese szöveteiben szétszóródó kórokozók hozzák létre. A vesék felszínén képződő tályogokat (perirenális tályogok) szinte mindig a vese belsejében kifakadó tályog okozza, amiből a fertőzés a vese felszínére és a környező szövetekre terjed. A vesetályog főbb tünetei: láz, hidegrázás, valamint alsó háttáji fájdalom. Fájdalmassá válhat a vizelés, és a vizelet néha véres is lehet.

A lépben keletkező tályogokat a vérrel a lépbe kerülő fertőzés, a lép sérülése, vagy egy közeli fertőzés, például a rekeszizom alatt elhelyezkedő tályog átterjedése okozza. A has bal oldalán, a háttájékon vagy a bal vállban jelentkezhet fájdalom.

A hasnyálmirigyben elhelyezkedő tályogok jellegzetesen heveny hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) roham után jönnek létre. A tünetek, mint láz, hasi fájdalom, hányinger és hányás gyakran egy vagy több héttel azután kezdődnek, hogy a beteg felépült a pancreatitisből.

A májtályogokat baktériumok vagy amőbák (egysejtű élősködők) okozhatják. A bél fertőzéséből származó amőbák a nyirokkeringéssel jutnak el a májba. Baktériumok a fertőzött epehólyagból, áthatoló vagy tompa sérülésből, hasüregi fertőzésből, például egy közeli tályogból, vagy a test más részén létrejött fertőzésből a keringés útján juthatnak a májba. A májtályogok tünetei többek között az étvágytalanság, hányinger és a láz. Hasi fájdalom is lehetséges.

A prosztata tályogjai általában a vizeletelvezető szervrendszer fertőzésének következtében alakulnak ki, és a prosztata gyulladásához (prostatitis) vezetnek. Leginkább 40 és 60 év közötti férfiaknál alakulnak ki. A vizelés fájdalmassá, gyakorivá és nehezítetté válik. Ritkábban a betegek belső fájdalmat éreznek a hímvessző tövében, és a vizeletük gennyet vagy vért tartalmaz.

Diagnózis és kezelés

A hasüregi tályogok szinte minden fajtájánál ki kell üríteni a gennyet, vagy sebészileg, vagy bőrön át beszúrt tű segítségével. A tű irányításában számítógépes rétegvizsgálat (CT) vagy ultrahangos készülék segíti az orvost. A kórokozót a gennyből laboratóriumi vizsgálatok segítségével mutatják ki, így határozva meg a leghatásosabb antibiotikumot.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck