Nyomtatás PDF

Hipotireózis

hipotireózis, mixödéma, csökkent pajzsmirigy működés, Hashimoto-tireoiditisz

A hipotireózis olyan állapot, melyben a pajzsmirigy alulműködik és túl kevés pajzsmirigyhormont termel. A nagyon súlyos hipotireózist mixödémának hívják.

A Hashimoto-tireoiditiszben (a pajzsmirigy bizonyos fajta gyulladása)s, mely betegség a hipotireózis leggyakoribb oka, a pajzsmirigy gyakran megnagyobbodott, és gyakorta csak évekkel később alakul ki hipotireózis, mert a mirigy működő területei fokozatosan mennek tönkre. A hipotireózis második leggyakoribb oka a hipertireózis kezelése; mind a radioaktív jódkezelés, mind a sebészi beavatkozás kapcsán hipotireózis jöhet létre.

Ha a jód hosszú ideig hiányzik az étrendből, megnagyobbodott, alulműködő pajzsmirigy (hipotireoid golyva) keletkezik; sok fejletlen országban ez a hipotireózis leggyakoribb oka. Mióta a sógyártók elkezdtek jódot hozzáadni az asztali sóhoz, és gyakran jódtartalmú fertőtlenítőket használnak a tehenek tőgyének sterilizálására, a hipotireózisnak ez a formája eltűnt az Egyesült Államokban. A hipotireózis még ritkább okai közé tartoznak bizonyos öröklött betegségek, melyekben a pajzsmirigysejtekben lévő enzimek rendellenességei miatt képtelen a mirigy elegendő hormont termelni. Más ritka rendellenességekben vagy a hipotalamusz vagy az agyalapi mirigy nem képes annyi hormont elválasztani, amennyi szükséges lenne a pajzsmirigy-funkció normális serkentéséhez.

Tünetek

A pajzsmirigyhormon elégtelen mennyisége a szervezet működésének lelassulását okozza. Éles ellentétben a hipertireózis tüneteivel, a hipotireózis tünetei kevésbé feltűnőek, és fokozatosan alakulnak ki, depresszióval összetéveszthetők. Az arckifejezés egykedvűvé válik, a hang rekedt, a beszéd lassú lesz, a szemhéjak csüngnek, a szemek és az arc puffadttá és duzzadttá válnak. Sokak hipotireózis következtében meghíznak, székszorulásuk lesz, és képtelenek elviselni a hideget. A haj ritkává, és szárazzá válik, a bőr pedig durvává, szárazzá, pikkelyessé és vastaggá.

Sokakban alakul ki "csukló-alagút"-szindrómas, ami a kezek bizsergését vagy fájdalmát okozza. A pulzus lassulhat, a tenyerek és a talpak enyhén narancs színűvé válnak (karotinémia), és a szemöldök oldalsó része lassan killik. Néhányan, különösen idős emberek, zavartnak, feledékenynek, elbutultnak tűnhetnek - ezek olyan jelek, melyeket könnyen össze lehet téveszteni az Alzheimer-kórral vagy az elbutulás (demencia) más formáival.

Ha nem kezelik, a hipotireózis végül is vérszegénységet, alacsony testhőmérsékletet és szívelégtelenséget is okozhat. Ez a helyzet zavartságig, kábulatig vagy kómáig (mixödémás kóma) haladhat előre; ez életveszélyes szövődmény, melyben a légzés lassul, epileptikus görcsök lépnek fel és az agy vérátáramlása csökken. A mixödémás kóma közvetlen kiváltója hideg hatás lehet, továbbá fertőzések, sérülés, és gyógyszerek, mint az altató- és nyugtatószerek, melyek lelassítják az agyműködést.

Kezelés

A hipotireózist a hiányzó pajzsmirigyhormon pótlásával kezelik, a számos különböző, szájon át bevehető készítmény valamelyikével. A leginkább kedvelt forma a mesterségesen előállított pajzsmirigyhormon, a T4. Másik forma a szárított pajzsmirigy-készítmény, amit állatok pajzsmirigyéből nyernek. Az orvosok általában kevésbé találják kielégítőnek a szárított pajzsmirigyből készített gyógyszert, mert nehezebb beállítani az adagját, és a tablettákban változó mennyiségű T3 van.

Idősebb beteg kezelése a pajzsmirigyhormon kis adagjaival kezdődik, mert egyszerre túl magas adagnak komoly mellékhatásai lehetnek. Az adagot fokozatosan emelik, amíg a pajzsmirigyhormon-szint visszatér a normálishoz.

A gyógyszereket általában élethossziglan szedik. Szükséghelyzetben, mint mixödémás kómában, a pajzsmirigyhormont intravénásán adhatják be.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck