Nyomtatás PDF

Hiperbilirubinémia újszülöttkorban

hiperbilirubinémia, újszülött

Hiperbilirubinémiában kórosan magas a bilirubinszint a vérben. A legtöbb újszülöttben a születés után az első néhány napban a bilirubin vérszintje rendszerint átmenetileg megemelkedik, ez a bőr sárgaságát okozza.

elöregedett, károsodott vagy kóros vörösvértesteket a szervezet eltávolítja a keringésből, ez főleg a lépben történik. A folyamat során a hemoglobin (oxigént szállító fehérje a vörösvértestekben) sárga, bilirubinnak nevezett festékanyaggá bomlik le. A bilirubin a keringéssel a májba jut, ahol kémiailag átalakul (konjugálódik) és ezután az epe összetevőjeként kiválasztódik a bélcsatornába.

Egészséges felnőttek bélcsatornájában bilirubint bontó baktériumok találhatók. Újszülöttekben nincsenek még jelen ezek a baktériumok, így a széklettel nagy mennyiségben választódik ki bilirubin, ami annak jellegzetes élénksárga színét okozza. Az újszülött bélcsatornájában is található egy enzim, amely képes megváltoztatni a bilirubin egy részét és lehetővé teszi visszaszívódását a vérbe, ami szintén hozzájárul a sárgaság kialakulásához. A vér bilirubinszintjének emelkedésével a sárgaság egyre kifejezettebbé válik, a fej felől a láb felé haladva, vagyis először az arcon, azután a mellkason, majd a lábszárakon és végül a lábfejeken látszik. Egészséges újszülött hiperbilirubinémiája és a látható sárgasága az első hetek után elmúlik.

A vérben szokatlanul magas bilirubinszint a bilirubin túltermelésének vagy csökkent kiválasztásának, esetleg mindkettőnek a következménye lehet. Olykor időre született, szoptatott újszülöttekben a vér bilirubinszintje az első élethéten gyorsan emelkedik - ezt az állapotot anyatejes sárgaságnak hívjuk, melynek pontos oka ismeretlen, legtöbb esetben ártalmatlan. Ha a bilirubinszint kifejezetten magas lesz, kékfény-kezelés válhat szükségessé.

A bilirubinszint emelkedése legtöbbször következmény nélküli, ritkán azonban a nagyon magas bilirubinszint agykárosodást okozhat. Ez a betegség a magicterus, amely általában igen éretlen koraszülöttekben és súlyosan beteg újszülöttekben fordul elő.

Kezelés

Az enyhe hiperbilirubinémia nem igényel kezelést. Gyakori etetések felgyorsítják a béltartalom mozgását, így csökkentik a bilirubin felszívódását a bélből és ezáltal a vér bilirubinszintjét. Magasabb bilirubinszint fototerápiával kezelhető, amelynek során az újszülöttet kékfény alá helyezik. A lámpa fénye az újszülött bőr alatti szöveteiben a bilirubin molekulák kémiai módosulását okozza, így az átalakult bilirubin sokkal gyorsabban választódik ki a máj által, anélkül, hogy a májnak módosítania kellene (konjugálódás). Ha az újszülött vérében a bilirubinszint veszélyesen magas értéket ér el, friss vérrel vércserét végeznek a bilirubin eltávolítására.

Ritkán, ha az anyatejes sárgaságban szenvedő újszülött bilirubinszintje különösen magas lesz, a szoptatást egy-két napig abba kell hagyni. Az anyának rendszeresen továbbra is fejnie kell az anyatejet, hogy a szoptatást folytatni lehessen, amint az újszülött bilirubinszintje csökkenni kezd. A szoptatás újrakezdése ekkor már semmilyen veszélyt nem jelent az újszülött számára.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck