Nyomtatás PDF

Hipoglikémia újszülöttkorban

hipoglikémia, alacsony vércukorszint, újszülött

A hipoglikémia kórosan alacsony vércukorszintet (glükóz szintet) jelent. Hipoglikémiával általában akkor találkozunk, ha az újszülöttnek születéskor kevés a cukortartaléka (raktározott glikogén).

Továbbá koraszülötteknél, túlhordott újszülötteknél fordul elő, valamint ha a terhesség alatt a méhlepény működése elégtelen. A kevés cukortartalékkal rendelkező újszülöttek az első néhány napban bármikor hipoglikémiásakká válhatnak, különösen túl ritka vagy alacsony tápanyagbevitel esetén.

Hipoglikémia alakulhat ki magas inzulinszint következtében is. Cukorbeteg anyák újszülötteinek gyakran magas az inzulinszintjük, mert a terhesség során a magas anyai vércukorszint miatt az anya véréből nagy mennyiségű cukor jut át a méhlepénybe, és válaszként a magzat inzulintermelése megnő. Az újszülöttek súlyos hemolitikus betegsége is emelheti az inzulin vérszintjét. A magas inzulinszint következménye a vércukorszint gyors esése a születés utáni első órában, amikor a méhlepényből a folyamatos cukorellátás hirtelen véget ér.

Sok hipoglikémiás újszülött tünetmentes. Mások levertek, rosszul etethetők, gyenge az izomtónusuk, ingerlékenyek, szaporán lélegeznek vagy átmenetileg leáll a légzésük (apnoe). Görcsök is előfordulhatnak.

A hipoglikémiát a probléma súlyosságától függően szájon át vagy intravénásan adott glükózzal kezelik.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck