Nyomtatás PDF

Hipotermia újszülöttkorban

hipotermia, újszülött

A hipotermia kórosan alacsony testhőmérsékletet jelent. Az újszülöttek testfelszíne, különösen a kis súllyal születetteké, nagy a testsúlyukhoz viszonyítva, ezért gyorsan veszíthetnek hőt, így testhőmérsékletük hideg környezetben könnyen lecsökken. Hőt gyorsan veszíthetnek párologtatással is, ha bőrük magzatvíztől nedves.

Kórosan alacsony testhőmérséklet alacsony vércukorszinttel (hipoglikémia) járhat, a vérben kifejezett savas kémhatást (metabolikus acidózis) és halált okozhat. A test melegen tartásához a szervezet gyorsan energiát használ fel, emiatt ha kihűl, a csecsemő több oxigént igényel. A hipotermia tehát a szövetek elégtelen oxigén ellátottságát okozhatja.

Minden újszülöttet melegen kell tartani a hipotermia megelőzésére. Az erről való gondoskodás már a szülőszobában megkezdődik, az újszülöttet gyorsan megszárítják a párologtatással történő hővesztés megelőzésére, és ezután meleg pokrócba burkolják. Az újszülött fejére sapkát tesznek, hogy megelőzzék a hővesztést a fejbőrről. A megfigyelés vagy kezelés miatt fedetlenül hagyott újszülöttet speciális hősugárzó alá helyezik.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck