Nyomtatás PDF

Hirtelen csecsemőhalál szindróma

hirtelen csecsemőhalál, bölcsőhalál

A hirtelen csecsemőhalál szindróma látszólag egészséges csecsemők hirtelen váratlan halála. A hirtelen csecsemőhalál szindróma a leggyakoribb halálok két hetes és egy éves kor között. Minden 2000 csecsemő közül hármat érint, legtöbbször alvás közben.

Gyakorisága az elmúlt években csökkent. A legtöbben 2-4 hónapos korban halnak meg. A szindróma világszerte előfordul. A hirtelen csecsemőhalál szindróma előfordulása valamivel gyakoribb a téli hónapokban, alacsony jövedelmű családokban, koraszülöttek között, azoknál akiknél születéskor újraélesztés történt, akiknek a testvére ebben a betegségben halt meg és dohányzó anyák csecsemőinél. Valamivel több fiút érint, mint lányt.

A hirtelen csecsemőhalál szindróma oka ismeretlen, de több olyan tényező szerepe merül fel, amely a csecsemők hirtelen, váratlan halálában közrejátszhat. A legújabb kutatások felvetik, hogy a hirtelen csecsemőhalál szindróma gyakoribb azok között a csecsemők között, akik a hasukon alszanak, mint azoknál akik a hátukon vagy az oldalukon. Ezért napjainkban ajánlott az egészséges csecsemőket az ágyban hátukon vagy oldalukon fektetni. Fulladás veszélye miatt kockázatos a csecsemőt arccal lefelé lágy fekvőhelyre, például pokrócra vagy lágy habmatracra helyezni, ezért a csecsemőket kemény matracon kell altatni. Csecsemővel egy lakásban dohányozni szigorúan tilos.

Azok a szülők, akik csecsemőjüket hirtelen csecsemőhalál szindrómában veszítették el, összeomlanak és felkészületlenül éri őket a tragédia. Mivel a csecsemő halálára nem lehet kézzelfogható magyarázatot találni, a szülők vétkesnek érzik magukat. A rendőrség, a szociális gondozók és mások által végzett nyomozás további lelki sérüléseket okozhat. Fel lehet ajánlani különlegesen képzett orvos és nővér tanácsadását és segítségét. Más szülők, akik szintén hirtelen csecsemőhalál szindrómában veszítették el csecsemőjüket, átsegíthetik a szülőket a nehéz időszakon.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck