Nyomtatás PDF

Hemolitikus-urémiás szindróma

hemolitikus-urémiás szindróma

A hemolitikus-urémiás szindróma olyan betegség, melyben a vérlemezkék száma hirtelen csökken, a vörösvértestek pusztulnak, és a vese működése leáll. A betegség leggyakoribb csecsemőkben, kisgyermekekben, terhes és frissen szült nőkben, habár előfordulhat nagyobb gyermekeknél, felnőtteknél és nem terhes nőknél is. Néhány esetben úgy tűnik, hogy bakteriális fertőzés, daganatellenes szerek - mint például mitomicin - és erős immunszupresszív (az immunrendszer működését gátló) szerek váltják ki a betegséget, de az ok gyakran ismeretlen.

Tünetek és kórisme

Az általános vérzészavar tünetei hasonlóak, mint a trombotikus trombocitopéniás purpurában. Ugyanakkor kevés az idegrendszeri tünet, a vese károsodása pedig mindig súlyos.

Kezelés és kórjóslat

A legtöbb csecsemő és gyermek meggyógyul, habár időnként művese-kezelésre szorulnak amíg a veseműködésük helyreáll. Sok felnőttnél, különösen azoknál a nőknél, akiknél a betegség a szülés kapcsán jelent meg, a vese funkciója sohasem tér vissza teljesen. Néhány esetben a plazmaferezis hasznosnak tűnik. A mitomicin szedése kapcsán fellépő esetek a szövődmények miatt néhány hónapon belül többnyire halállal végződnek.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck