Nyomtatás PDF

Holter monitor

ambuláns, elektrokardiográfia, Holter

A kóros szívritmus vagy a szívizom elégtelen vérellátása esetleg csak rövid időszakokban és előre kiszámíthatatlan körülmények között jelenik meg. Ezek kimutatásához az orvos folyamatos ambuláns EKG-vizsgálatot használ, melynek során a betegre kis elemes eszközt (Holter-monitor) helyeznek fel, amely 24 órán keresztül rögzíti az EKG-t. Amíg a beteg az eszközt viseli, felírja panaszai és tünetei idejét és jellegét.

 

Ezt követően, a felvételt komputer értékeli, amely kielemzi a szívműködés frekvenciáját és ritmusát, megkeresi azokat az elektromos változásokat, amelyek a szívizom elégtelen vérellátását tükrözik, és a 24 órán át felvett összes szívciklust reprodukálja. A tüneteket a beteg a naptárba bejegyzi, így azok összehasonlíthatóak az EKG-elváltozásokkal.

Ha szükséges, az EKG telefonon elküldhető a kórház vagy a kezelő orvos számítógépére, így a tünetek fellépésekor azonnal leolvasható az elektromos elváltozás. Igényes járóbeteg-centrumokban eszméletvesztéses roham esetén egyszerre vehető fel az EKG és az elektroenkefalogram (EEG, az agy elektromos tevékenységének rögzítése). Ezek a felvételek segítenek elkülöníteni az epilepsziás rosszullétet a szívritmuszavaroktól.

 

Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck