Nyomtatás PDF

Herecsavarodás

herecsavarodás, torzió

A herecsavarodás (torzió) a here megcsavarodása az ondózsinóron. A herecsavarodást az ondózsinór vagy a herét borító hártya rendellenes fejlődése okozza. Általában a nemi érés és kb. 25 éves kor között lép fel, habár bármely életkorban előfordulhat. A herecsavarodás felléphet megerőltető tevékenység után, vagy nyilvánvaló ok nélkül is.

Azonnal súlyos fájdalom és duzzanat lép fel a herezacskóban, melyet hányinger és hányás kísér. Az orvos a diagnózist a vizsgálati eredményekre és a beteg által elmondott tünetekre alapozza. Az állapot kórismézésére az orvos másik lehetőségként radioaktív képalkotó eljárást használhat, ezen vizsgálat eredményei viszont nem mindig megbízhatóak. Gyakran előnyben részesítik a színes Doppler-ultrahangvizsgálatot, amelyik egyszerre mutatja a hereszövetet és a véráramlást.

A megcsavarodott ondózsinór elzárja a here vérellátását. Így a here megmentésére egyetlen remény az ondózsinór csavarulatát a tünetek fellépését követő 24 órán belül megszüntető sebészeti beavatkozás. A sebészi beavatkozás során általában a másik here helyzetét biztosítani kell, hogy megelőzzék a másik oldalon létrejövő csavarodást.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck