Nyomtatás PDF

Amnézia

amnézia, emlékezetkiesés, memóriazavar

Teljes vagy részleges képtelenséget jelent a jelen vagy a távoli események felidézésében. Az amnézia okai csak részben ismertek. Az agy sérülése okozhat emlékezetkihagyást a sérülés előtti (retrográd amnézia) vagy utáni eseményekre (trauma utáni amnézia). A sérülés súlyosságától függően az amnézia többnyire csak percekig vagy órákig tart, és kezelés nélkül is elmúlik. Súlyos agysérülések után azonban maradandó lehet.

A tanuláshoz memória szükséges. A gyermekkorban szerzett emlékek jobban rögzülnek, mint a felnőttkorban szerzettek, talán mert a fiatal agynak jobbak a tanulási képességei. Elsődlegesen a nyakszirti, a fali és a halántéklebenyben helyezkednek el azok a működések, amelyek felveszik és előhívják az információt az emlékezetből. Az érzelmek, amelyek az agy limbikus rendszeréhez kötődnek, az emlékek tárolását és előhívását is befolyásolják. A limbikus rendszer szorosan kapcsolódik a tudatosságot és éberséget fenntartó területekhez. Nagyon sokféle agykárosodás okozhat emlékezetkiesést, mivel a memória sokféle egymásba fonódó agyi működést foglal magába.

Az átmeneti teljes amnézia alatt hirtelen kezdődő, térre, időre és emberekre vonatkozó súlyos feledékenységet értenek. Sok betegnek csak egy ilyen rohama van, másoknál ismételten jelentkezik. A rohamok 30 perctől 12 óráig vagy tovább is tarthatnak. Valószínűleg az agy kis artériáinak ateroszklerózis következtében kialakuló, váltakozó elzáródása okozza. Fiatal emberekben a migrén az agyi vérellátás ideiglenes csökkentésével okozhat átmeneti teljes amnéziát. Sok alkohol fogyasztása vagy nagy mennyiségű nyugtató szedése (barbiturátok vagy benzodiazapinek) szintén előidézhet rövid rohamokat. Az amnézia teljesen megzavarhatja a beteg tájékozódását és gátolhatja az utóbbi néhány év eseményeinek előhívását a memóriából. A roham után a zavartság általában gyorsan elmúlik, és teljes a felépülés.

Alkoholistákban és más, rosszul táplált egyénekben fejlődhet ki az amnézia szokatlan formája, a Wernicke-Korsakoff-szindróma. Két betegségből tevődik össze: heveny zavart állapot (az enkefalopátia egy típusa) és hosszabb ideig tartó amnézia. Mindkét betegséget az okozza, hogy az agy működése tiamin (B1-vitamin) hiányában káros. Nagy mennyiségű alkohol fogyasztása tiamint tartalmazó ételek fogyasztása nélkül csökkenti az agy tiaminellátását. Nagy mennyiségű folyadék elfogyasztása vagy műtét utáni intravénás adása szintén Wernicke-enkefalopátiát okozhat a rosszul táplált betegen.

A Wernicke-enkefalopátiás betegek tántoroghatnak, szemtünetek fejlődhetnek ki (pl. szemmozgás bénulása, kettős látás vagy nisztagmus), zavarttá és aluszékonnyá válhatnak. Az emlékezetkiesés súlyos. Az intravénásan adott tiamin általában rendezi a zavarokat. A kezeletlen betegség halálos lehet. Ezért, ha az alkoholista betegben szokatlan idegrendszeri tünetek jelentkeznek vagy zavarttá válik, a tiaminkezelést általában azonnal elkezdik.

A Korsakoff-amnézia a heveny Wernicke-enkefalopátiával jár együtt és maradandó lehet, ha ismételt, súlyos enkefalopátiás rohamok vagy alkoholelvonás követik. A súlyos emlékezetkiesés gyakran jár együtt nyugtalansággal és delíriummal. Idült Korsakoff-amnéziában a pillanatnyi memória megmarad, csak a rövid és a hosszú távú memória vész el. Néha megmaradhat azonban a távoli memória. Az idült Korsakoff-amnéziában szenvedő betegek képesek társadalmi kapcsolatokat teremteni és folyamatosan beszélgetni is, annak ellenére, hogy nem emlékeznek semmire az előző napok, hónapok vagy évek eseményeiből vagy a megelőző percekéből. Az emlékezetkieséstől zavarodottan hajlamosak inkább kitalálni dolgokat, mintsem beismerjék, hogy nem emlékeznek.

Bár a Korsakoff-amnézia leggyakrabban tiaminhiányos állapotban jelentkezik, hasonló jellegű amnézia követheti a súlyos fejsérüléseket, szívmegállást vagy heveny agyvelőgyulladást is. Alkoholistákban a hiányzó tiamin pótlása a Wernicke-enkefalopátiát gyógyítja, de a Korsakoff-amnéziát nem mindig. A tünetek az alkohol kerülésével vagy az egyéb járulékos betegségek kezelésével néha maguktól, fokozatosan elmúlnak.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck