Nyomtatás PDF

Baktérium saját flóra

baktérium, baktériumflóra

Az egészséges személy harmonikusan él együtt a normális mikróba flórájával, mely bizonyos testrészeket telepít be. A normális mikroba flórát, mely általában elfoglal egy testrészt, saját vagy rezidens flórának nevezik. Betegség okozása helyett a saját flóra inkább megvédi a testet a betegséget okozó kórokozókkal szemben. Ha megzavarják, a normál flóra azonnal újraképződik. Azon mikroorganizmusokat, amelyek órákig-hetekig maradnak az emberben, de nem telepítik be véglegesen, átmeneti flórának nevezik.

Olyan környezeti tényezők, mint az étrend, egészségügyi feltételek, levegőszennyeződés és higiéniai szokások, befolyásolják azt, hogy mely fajok alakítják ki egy személy saját flóráját. Például a Lactobacillus olyan organizmus, amely rendszerint sok tejterméket fogyasztó személyek beleiben él. A Haemophylus influenzae baktérium a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők légutaiban él.

Bizonyos körülmények között egy személy saját flóráját alkotó mikroorganizmusok betegséget okozhatnak. Például a Streptococcus pyogenes ártalmatlanul telepíti be a torkot, de ha a test védekezése legyengül és a baktérium különösen veszélyes törzsből való, torokgyulladást okozhat. Hasonlóan más mikroorganizmusok, amelyek a saját flóra részét képezik, megtámadhatják és megbetegíthetik az emberi szervezetet, ha annak védekezése károsodott. Például a vastagbélrákban szenvedő betegek érzékenyebbek a belekben élő mikroorganizmusok támadásaira, amelyek a véren keresztül szóródva megfertőzhetik a szívbillentyűket. Ha az emberi szervezet erős sugárzásnak van kitéve, a mikroorganizmusok elárasztják, és fertőzést okoznak.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck