Nyomtatás PDF

Csípő- és combcsont- rendellenességek

csípő, combcsont, gyermek

Fiatal gyermekekben a combcsontok befelé fordulhatnak, így a térdek majdnem szemben állnak egymással (ún. "csókolódzó térdek") és a lábujjak összeérnek. Alvás hasonfekve, egyenes lábakkal, vagy ülés és alvás a mellkashoz felhúzott térdekkel ront a helyzeten. Ha a betegség 8 éves kor után is fennáll, a gyermeket ortopéd sebészhez kell vinni.

 

Nagyon fiatal gyermekekben a combcsontok általában kifelé fordulnak. Hason fekvő helyzet a lábfejek egymással ellentétes irányban történő elhelyezkedésével és a lábak kifelé fordulásával megnyújthatja a betegség lefolyását. A lábak befelé fordítása minden pelenkázásnál hasznos lehet, a legtöbb esetben azonban a betegség önmagától gyógyul, amikor a gyermek megtanul járni.

Serdülőkben sántítást és csípőfájdalmat, illetve időnként térd- vagy combfájdalmat a combcsont fejvégi ficama okozhatja, amely során a combcsont felső növekvő vége (epifízis) kificamodik. Fiatalabb gyermekekben ugyanezeket a tüneteket okozhatja a combcsontnyak vérellátásának elvesztése (Legg-Calvé-Perthes-betegség).

A combcsontfej epifízisének ficama

 

A combcsontfej epifízisének ficama a combcsont (femur) felső növekvő végének kimozdulása egészséges helyzetéből.

Ez a betegség általában túlsúlyos serdülőkben, leggyakrabban fiúkban fordul elő. Habár az ok ismeretlen, a betegséget okozhatja a megvastagodott növekedési zóna (a csont azon része, ahol a növekedés történik), amely a vér növekedési hormon és ösztrogén szintjének szabályozása alatt áll.

Az első tünetek a csípő nyugalomban enyhülő merevsége. Később sántítás alakul ki, amit a comb belső felszínén a térd felé sugárzó csípőfájdalom követ. Az érintett láb általában kifelé csavarodik. A combcsont feje elhalhat, s ez a növekedési zóna összeeséséhez vezet. Az érintett csípő röntgenfelvétele a növekedési zóna kiszélesedését vagy a combcsont fejének kóros helyzetét mutatja.

A betegség korai diagnózisa igen fontos, mert a betegség romlásával a kezelés egyre nehezebb lesz.

Az esetleg szükséges helyreállító műtét során a növekedési zónát megfelelő helyzetébe visszahelyezik, és fémszegekkel biztosítják, hogy ott maradjon. A serdülő végtagját gipszkötéssel rögzítik néhány héttől akár két hónapig tartó időszakig.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck