Nyomtatás PDF

Disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC)

DIC, vérrögképződés

A disszeminált intravaszkuláris koaguláció (konszumpciós koagulopátia) olyan állapot, melyben apró vérrögök képződnek szerte a véráramban, amelyek elzárják az apró ereket, és elhasználják a véralvadáshoz szükséges faktorokat. Az állapot rendszerint kiterjedt alvadással kezdődik, melyet valamilyen toxikus anyag vált ki a vérben. Ahogy az alvadási faktorok elhasználódnak, súlyos vérzés lép fel.

Tünetek és kórisme

A disszeminált intravaszkuláris koaguláció rendszerint hirtelen lép fel, és igen súlyos lehet. Ha műtét vagy szülés után jelentkezik, a metszésnél vagy a sérült szöveteknél erős és kontrollálhatatlan vérzés indul el. Szűnni nem akaró vérzés jelentkezhet a vénás injekció és szúrás helyén is, és masszív vérzés léphet fel az agyban, emésztőrendszerben, bőrben, izomban és a testüregekben. Ezzel egyidőben a kis erekben kialakuló vérrögök károsíthatják a vesét - akár véglegesen is - így azok nem választanak el vizeletet.

Az orvos vérvizsgálatot rendel el a disszeminált intravaszkuláris koaguláció kialakulására fokozott kockázatú betegek állapotának megfigyelésére. A vizsgálatok kimutatják, ha a vérben hirtelen lecsökken a vérlemezkék száma, és megnyúlik az alvadási idő. A diagnózist megerősíti, ha a vizsgálat az alvadási faktorok csökkenését, szokatlanul kicsi vérrögöket, és a lebomló vérrögökből származó szétesési termékek emelkedett szintjét mutatja.

Kezelés

A disszeminált intravaszkuláris koaguláció kiváltó okát meg kell találni - ez lehet szülészeti probléma, fertőzés vagy daganat - és gyógyítani kell. Az alvadási zavarok is elmúlhatnak, ha a kiváltó okot megszüntetik.

Mivel a disszeminált intravaszkuláris koaguláció életveszélyes állapot, ezért sürgős esetként kezelik, amíg a kiváltó okot nem rendezik. A sürgősségi ellátás igen bonyolult, mivel a betegek állapota gyorsan változik a súlyos vérzés és a súlyos alvadás között. Vérlemezkéket és alvadási faktorokat lehet adni a masszív vérzés megszüntetésére azoknak, akiknél ezek hiányoznak, de a kapott vérlemezkék csak rövid élettartamúak. Az alvadás megakadályozására néha heparint adnak.


MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck