Nyomtatás PDF

Exoftalmusz

exoftalmusz, szem, kidülledés

Az exoftalmusz egyik vagy mindkét szem rendellenes kidülledése. Nem minden dülledt szemű embernek van szükségképpen exoftalmusza. Egyes emberek szeme egyszerűen kiemelkedő, több szemfehérje látszik, mint rendesen.

Az előredülledés mértékét a szemész rendelőjében lehet mérni egyszerű vonalzóval, vagy egy exoftalmométernek nevezett eszközzel. A további diagnosztikus vizsgálatok közé tartozik a komputertomográfia (CT) és a pajzsmirigyműködés vizsgálata.

Sok betegség okozhat exoftalmuszt. A pajzsmirigybetegségek néhány fajtájában, különösen Basedow- Graves-kórban, a szemüregben lévő szövetek megduzzadnak, és a kóros anyagokból képződő beszűrődések előrenyomják a szemgolyót. Exoftalmusz hirtelen is létrejöhet, a szem mögötti vérzés vagy a szemüregben zajló fertőzés következtében. Kialakulhatnak a szemüregben daganatok a szemgolyó mögött, rákos és nem rákos jellegűek egyaránt, és előrenyomhatják a szemgolyót. Szokatlan szövetszaporulat (pszeudotumor) 2-3 hét alatt exoftalmuszt hozhat létre. A szinusz kavernozusz trombózis a szemből kilépő vénák pangása miatt okoz duzzanatot. A szem mögötti rendellenes artériás-vénás összeköttetések (arteriovenózus fejlődési rendellenességek) pulzáló exoftalmuszt hozhatnak létre, melyben a szem előredülled és a szívveréssel együtt lüktet.

Kezelés

A kezelés az októl függ. Ha artériák és vénák közti rendellenes összeköttetés a probléma, sebészi beavatkozásra lehet szükség. Ha túl sok pajzsmirigyhormon termelődik (hipertireózis), alábbhagyhat a kidülledtség, amikor a pajzsmirigyhormon-túltermelést sikerül befolyásolni. Sajnos azonban néha a szem kidülledése annak ellenére fennmarad, hogy a pajzsmirigy túlműködését eredményesen sikerült kezelni. Ha a látóideg összenyomódik, szájon át szedhető mellékvesekéreg-hormonok, helyi sugárkezelés, vagy sebészi beavatkozás szükséges a szemüregen belüli nyomás csökkentésére. Ha a szemhéjak nem fedik megfelelően a kidülledő szemgolyót, a szemhéjon végzett műtétre lehet szükség, hogy megvédjék a szaruhártyát a kiszáradástól és a fertőzéstől. Mellékvesekéreg-hormonokkal lehet kezelni a pszeudotumort és a duzzanatot. Ha a daganatok a szem előrenyomásával fenyegetnek, esetleg műtéttel eltávolítandók.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck