Nyomtatás PDF

Görcsrohammal járó betegségek

görcsrohamok, epilepszia, eklampszia

A görcsrohamokat az agy kóros elektromos kisülései okozzák. Görcsrohamokat okozhat bármilyen, az agyat közvetlenül vagy közvetve érintő betegség, például a vér alacsony cukor (glükóz), kalcium, magnézium és B6-vitamin-szintje, valamint alacsony vagy magas nátriumszint.

Az agyat védő agyhártyák gyulladása (meningitisz) szintén görcsöket okozhat. További okok közé tartozik a vér alacsony oxigénszintje következtében kialakult agykárosodás, az agyvérzés, szülési sérülések, az agy veleszületett fejlődési rendellenességei vagy kábítószer elvonási tünetek. A lázgörcsök idősebb gyermekekben fordulnak elő és ritkán súlyosak.

Az újszülöttekben görcsrohamokat okozó betegségek gyakran súlyosak. A görcsrohamon átesett újszülöttek nagy része azonban maradványtünetek nélkül felépül. Az alacsony vércukor- vagy vérkalcium-szint okozta görcsrohamok valószínűleg szintén nem járnak későbbi következményekkel. Az agy fejlődési rendellenességei, sérülései, agyhártyagyulladás kiváltotta görcsök gyakrabban hozhatók összefüggésbe később jelentkező idegrendszeri problémákkal.

A görcsrohamok felismerése nehéz lehet. Általában a karok és lábak ütemesen rángatóznak, előfordulhatnak rágó mozgások vagy a csecsemő tartósan kancsalít. Néha a légzés vagy a szívverés üteme hirtelen megváltozik.

Kórisme és kezelés

Az orvos megpróbálja megtalálni a görcsrohamok hátterében álló okot, a teljes kórelőzmény tisztázásával és fizikális vizsgálattal. Indokolt a vér kalcium, elektrolit és cukorszintjének meghatározása. Gyakran végeznek agyi képalkotó vizsgálatokat is ultrahanggal, komputertomográffal (CT) vagy mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI). Az agy elektromos aktivitását mérő elektroenkefalográfia (EEG) a görcsrohamok típusának elkülönítéséhez nyújt segítséget.

A kezelés célja általában a görcsök okainak megszüntetése. Tartósan fennálló görcsök gyógyszerekkel, mint például fenobarbitállal, fentoinnal és számos egyéb szerrel kezelhetők.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck