Nyomtatás PDF

Izomgörcs, meleg okozta

izomgörcs, meleg, folyadékvesztés

A meleg okozta görcsök nagy melegben végzett fizikai munka által kiváltott verítékezés következtében kialakult erőteljes izom-összehúzódások. A meleg okozta görcsök hátterében nagymértékű folyadékveszteség és - nátriumot, káliumot, valamint magnéziumot tartalmazó - sók vesztése áll.

Ennek oka a megerőltető munkavégzés miatti izzadás. A meleg okozta görcsök mindennaposak a fizikai dolgozók - a géptermi munkások, acélgyári dolgozók és a bányászok - között. A hegymászók és síelők többrétegű ruházata elrejtheti az erős verítékezést is.

A görcsök gyakran hirtelen alakulnak ki a kezekben, a lábszárakon vagy a lábfejekben; általában fájdalmasak és munkaképtelenné teszik az embert. Az izmok kemények, feszesek és nehezen ernyednek el.

A meleg okozta görcsök megelőzhetők és kezelhetők sós italok vagy ételek fogyasztásával. Ritkán vénán keresztül folyadék- és sópótlásra van szükség. A meleg okozta görcsök sótablettákkal többnyire megelőzhetők, de gyakran izgatják a gyomrot. Túl sok sót fogyasztva folyadékvisszatartás (ödéma) alakulhat ki.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck