Nyomtatás PDF

Kullancs- és atkacsípés

kullancs, Lyme-kór, agyvelőgyulladás, atka

A kullancsok igen sok betegség (pl. a Lyme-kórt okozó baktérium)s hordozói, és néhány fajuk mérgező is. Néhány északon élő faj csípése kullancs okozta agyvelőgyulladást eredményezhet, ennek tünetei az étvágytalanság, levertség, izomgyengeség, mozgászavar, a szem akaratlan oldalirányú elmozdulásai (szemtekerezgés), egyre súlyosbodó, a lábaktól felfelé terjedő bénulás. A légzésért felelős izmok is megbénulhatnak.

A Mexikóban és az Egyesült Államok délnyugati részén honos pajaroello-kullancs csípése nyomán gennyel teli hólyagok alakulhatnak ki, amelyek felszakadva nyílt fekélyeket hoznak létre, s később bevarasodnak. A fekélyek körüli terület duzzadt és fájdalmas lehet.

Az atkák igen gyakoriak, bőr alatt lévő lárváik erősen viszkető kiütéseket, rühességet és több más betegséget okozhatnak. A csípés körüli szövetekre gyakorolt hatások különböző mértékűek lehetnek.

Kezelés

A kullancsokat a lehető leggyorsabban ki kell szedni. Az eltávolításhoz a legmegfelelőbb a területet petróleum-zselével, vagy más, a rovar számára irritáló anyaggal bekenni, vagy a kullancsot csipesz segítségével úgy kihúzni, hogy közben körbe forgatjuk. Ha a kullancs feje bennmaradt, el kell távolítani, mert elhúzódó gyulladást okozhat és a mélyebben fekvő szövetekbe kerülhet.

A kullancs okozta agyvelőgyulladásban esetleg nincs szükség kezelésre, de a légzés károsodása esetén oxigénterápia és lélegeztetőgép használata ajánlott. A pajaroello-kullancs csípését le kell tisztítani, nedvesen kell tartani, és az elhalt bőrt szükség esetén el kell távolítani.

Súlyos esetben kortikoszteroidokkal csökkenthető a gyulladás. Gyakori a fekélyek elfertőződése, de ezek az antibiotikumos kenőcsre jól reagálnak.

Az atkafertőzéseket permetrin tartalmú kenőccsel vagy lindan oldattal kezelik. Ezután néha kortikoszteroid-kenőcs alkalmazásával csökkentik a viszketést, amíg az összes atka el nem tűnik a bőrből.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck