Nyomtatás PDF

Legg-Calvé-Perthes-betegség

Legg-Calvé-Perthes-betegség, Perthes-kór

A Legg-Calvé-Perthes-betegség a combcsont nyaki részén elhelyezkedő növekedési zóna pusztulásával jár. Ez a betegség 5-10 éves kor között 1000-5000 gyermekből egyet érint, gyakoribb fiúkban, mint lányokban. Általában csak az egyik csípő beteg. A combcsont nyakának vérellátási zavara okozza, a rossz vérellátás oka azonban ismeretlen. Főbb tünetei a csípőfájdalom és a járási nehézségek.

A tünetek fokozatosan kezdődnek és lassan súlyosbodnak. Az ízületi mozgások korlátozottakká válnak, a combizmok pedig elsorvadnak a csökkent igénybevétel miatt. Röntgenfelvételen a combcsont feje először elsimultnak, később töredezettnek tűnik.

 

A kezelés lényege a hosszan tartó ágynyugalom, a húzás, a felkötés, a gipszkötés és rögzítősín alkalmazása. Egyes szerzők ortopéd műtéti beavatkozást ajánlanak a csípő maradandó rendellenességeinek javítására.

Kezelés nélkül a betegség gyógyulása 2-3 évig tart. Ha rendellenességek maradnak vissza, megnő a csípő ízületben a csont-ízületi gyulladás (oszteoartritisz) kialakulásának a veszélye. Oszteoartritisz kialakulása kevésbé valószínű, ha a betegséget megfelelően kezelik.

 

Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck