Nyomtatás PDF

Limfödéma (nyirokpangás)

limfödéma, nyirokpangás

A limfödéma duzzanat, melynek oka, hogy a nyirok nem áramlik vissza a vénás rendszerbe. Ritkán a limfödéma már születéskor észlelhető, gyakrabban az élet folyamán később alakul ki még akkor is, ha veleszületett vagy szerzett oka van.

A veleszületett nyirokpangás kialakulhat, ha nagyon kevés a nyirokér, és emiatt ezek nem tudják az összes nyirkot elszállítani. A panasz általában a lábakat érinti, ritkán a karokat. A kongenitális nyirokpangás nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál.

A duzzadás már születéskor észlelhető, de általában a nyirokerek a csecsemőben keletkező kis mennyiségű nyirkot még el tudják szállítani. A duzzanat gyakrabban később alakul ki, ahogy a nyirok mennyisége növekszik és a kis mennyiségű nyirokér túlterheltté válik. A duzzanat általában az egyik vagy mindkét lábon jelentkezik. A limfödéma első tünete lehet a láb puffadtsága, melynek következtében a beteg a nap végére a cipőt szűknek érzi. A cipő benyomatot hagyhat a bőrön. Az állapot korai stádiumában a duzzanat elmúlik, ha a lábat magasra emelik (sok ember akinek nincs nyirokpangása tapasztalhatja a duzzadást, ha hosszú időn keresztül áll). A veleszületett nyirokpangás idővel rosszabbodik, a duzzanat egyre súlyosabbá válik és nem tűnik el teljesen még az éjszakai pihenés során sem.

A szerzett nyirokpangás gyakoribb, mint a veleszületett. j ellemző, hogy nagyobb sebészeti beavatkozásokat követően alakul ki, különösen daganat eltávolítását követően, amikor a nyirokcsomókat és nyirokutakat is kiirtják, vagy pedig röntgennel besugározzák; pl. a daganatos mell és kapcsolódó nyirokcsomók eltávolításakor a kar duzzanata alakul ki. Az ismételten gyulladásba került nyirokerek hegesedése szintén nyirokpangást okoz, de ez nagyon ritka állapot, kivéve a trópusi parazita, a Filaria által okozott gyulladást.

A szerzett nyirokpangásban a bőr egészségesnek tűnik, de duzzadt és ödémás. Megnyomva a területet az ujjbenyomatot nem tartja meg, szemben azzal, hogyha a duzzanatot folyadékgyülem okozza (ödéma) a vénákban történő elégtelen vérkeringés következményeként. Ritka esetekben a megdagadt végtag különösen nagy lesz, a bőr pedig olyan vastag és merev, hogy az elefánt bőrére hasonlít (elefántiázis).

Kezelés

A nyirokpangásnak nincsen terápiája. Kismértékű nyirokpangás esetén kompressziós kötéssel csökkenthető a duzzanat. Súlyosabban esetekben pneumatikus (levegővel felfújható) kötés javasolható minden nap egy vagy két órára, a duzzanat csökkentésére. Ha a duzzanatot egyszer sikerült csökkenteni, akkor a betegnek rugalmas zoknit kell viselnie a térd fölé érően, minden nap, felkeléstől lefekvésig. Ez valamelyest féken tartja a duzzanatot. A kar limfödémája esetén minden nap pneumatikus ingujj - mint a pneumatikus zokni - használatos a duzzanat csökkentésére. Elasztikus ingujj használata szintén lehetséges. Elefántiázis esetén kiterjedt operáció szükséges a duzzadt szövetek nagy részének bőr alóli eltávolítására.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck