Nyomtatás PDF

Kolera

kolera, Vibrio cholerae

A kolera a vékonybél fertőző betegsége, melyet a Vibrio cholerae baktérium okoz. A kolera baktériumok olyan toxint termelnek, amely óriási tömegű, sókban és ásványi anyagokban gazdag folyadék kiválasztását indítja meg a vékonybélben. Mivel a baktériumok gyomorsav-érzékenyek, a savhiányosak sokkal fogékonyabbak a betegségre. A kolerával fertőzött (endémiás) területen lakókban fokozatosan kialakul bizonyos fokú természetes immunitás.

A kolera a lenyelt vízzel, tengeri állatokból készült élelemmel, és fertőzött emberek ürülékével szennyezett ételek fogyasztásával terjed, Ázsia egyes részeiben, Közép-Keleten, Kelet-Afrikában és Latin-Amerikában fordul elő. E területeken a betegség rendszerint a meleg hónapokban jelentkezik, az előfordulási arány gyermekekben a legmagasabb. Egyéb területeken bármely évszakban keletkezhetnek járványok, és minden korosztály egyformán fogékony.

A Vibrio baktériumok más fajtái is képesek emberi fertőzéseket okozni. A keletkezett hasmenés általában sokkal kevésbé súlyos mint kolerában.

Tünetek és kórisme

A tünetek, amelyek a fertőződés után 1-3 napon belül kezdődnek, az enyhe szövődménymentes hasmenéstől a súlyos, esetleg végzetes betegségig változhatnak. Egyes fertőzöttek tünetmentesek maradnak.

A betegség rendszerint fájdalom nélkül, vizes hasmenéssel és hányással kezdődik. Súlyos esetekben a hasmenés következtében óránként a testfolyadék több mint egynegyede vész el, de a szokványos folyadékveszteség ennél sokkal kevesebb. Komoly esetekben a létrejött válságos víz- és sóvesztés heves szomjúsággal, izomgörcsökkel, gyengeséggel és elenyésző vizelettermelődéssel járó súlyos kiszáradáshoz vezet. A szövetek komoly folyadékvesztesége beesett szemekkel és az ujjak bőrének erős ráncolódásával jár. Kezeletlen esetekben a vérmennyiség csökkenése és a sók töménységének (sókoncentráció) növekedése veseelégtelenséghez, sokkhoz és kómához vezethet.

A tünetek rendszerint 3-6 napon belül elmúlnak. A legtöbb ember 2 héten belül kórokozómentessé válik, de néhányan hosszú távú hordozók lesznek.

A baktériumok kimutatása végbél-kenetekből, vagy friss székletmintákból megerősíti a kolera kórisméjét. Mivel a Vibrio cholerae nem nő a szokásos székletkultúrákban, a Vibrio tenyésztéséhez különleges táptalaj kell.

Megelőzés és kezelés

A kolera megfékezéséhez a vízkészletek tisztítása és az emberi ürülék megfelelő eltakarítása elengedhetetlenül szükséges. Az egyéb óvóintézkedések közé tartozik forralt víz használata, a nyers főzelékek és a nem kellőképp megfőzött hal és kagyló fogyasztásának kerülése. A kolera elleni védőoltás csak részleges védettséget nyújt, ezért általánosságban nem javasolt. Az azonnal megkezdett tetraciklin kezelés segíthet a kolerással közös háztartásban élők megbetegedésének megelőzésében.

A kezelés lényege az elvesztett testfolyadék, sók és ásványi anyagok gyors pótlása. Az ivásképtelen, nagyon súlyosan kiszáradt betegeknek a folyadékot intravénásan kell adni. Járványokban a betegek néha az orrukon keresztül a gyomorba vezetett csövön keresztül kapják a folyadékot. Ha a kiszáradás már megszűnt, a kezelés legfőbb célja a bélműködés és hányás következtében elvesztett folyadék megfelelő mennyiségű pótlása. Miután a hányás megszűnik és az étvágy visszatér, könnyű ételek fogyaszthatók.

Tetraciklinnel vagy más antibiotikummal végzett korai kezelés elpusztítja a baktériumokat és 48 órán belül általában megállítja a hasmenést.

A súlyos kolerában szenvedő kezeletlenek több mint 50%-a meghal. Azonnal megkezdett, megfelelő folyadékpótlás esetén a betegek kevesebb, mint 1%-a hal meg.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck