Nyomtatás PDF

Láz, ismeretlen eredetű, gyermekkorban

láz, gyermek, ismeretlen eredetű

Ismeretlen eredetű lázról beszélünk akkor, ha a gyermek lázának az okát nem találják, és a végbélben mért hőmérséklet két héten át minimum négy alkalommal legalább 38,5 °C. Felső légúti fertőzés miatt gyermekeknél gyakran alakul ki rövid ideig tartó láz, az ismeretlen eredetű láz azonban hosszabb időtartamú. Ilyen jellegű láz súlyos betegséget jelezhet, ezért fokozott orvosi figyelmet igényel.

Okok

Az Egyesült Államokban az ismeretlen eredetű lázas gyermekek kb. 50%-ánál végül fertőzést diagnosztizálnak. A fertőzés a gyermekek életkorától függően változik. Hat éves korig a gyermekek 65%-ánál az ok jellegzetesen felső légúti (arcüreg, orr és garat) vírusos fertőzés. Hat év felett valószínűbb a szívbelhártya fertőzése (endokarditisz) vagy fertőző mononukleózis megjelenése.

Hat évesnél idősebb gyermekekben az ismeretlen eredetű lázak 20%-át autoimmun betegségs okozza. Erre példa a fiatalkori reumatoid artritisz, a gyulladásos bélbetegség és a szisztémás lupusz eritematózusz.

gyermekekben a rosszindulatú daganatok, leggyakrabban leukémia vagy limfóma az ismeretlen eredetű lázas esetek kb. 10%-ért felelős. Az esetek kb. 10%-át okozó vegyes okok közé tartoznak a gyógyszer allergiák, a Kawasaki-szindróma, a genetikai betegségek és egyéb szervek, így a csontok, a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy vagy az agy és a gerincvelő gyulladása. A gyermekek kb. 15%-ában az ismeretlen eredetű láz oka az elvégzett számos vizsgálat ellenére sem derül ki soha.

Tünetek és kórisme

Az ismeretlen eredetű lázat más típusú láztól tartós fennállása különbözteti meg. A láz gyakran legalább két hetes időszakon át hol megjelenik, hol eltűnik. Bizonytalan tünetek, így étvágytalanság, fogyás, fáradtság, hidegrázás és verejtékezés gyakran jelentkezik.

Ezek az általános tünetek azonban nem mindig jelentenek támpontot az ok kiderítésében. A tünetek, az előző betegségek, gyógyszerekkel, ételekkel, kisállatokkal, vadállatokkal, beteg emberekkel történt találkozás és az utazások részletes dokumentációja alapján azonban - alapos, ismételt fizikális vizsgálattal együtt - az orvos gyakran meg tudja állapítani a láz okát. Az időtartam, a súly, a lázmenet is segítségre lehet a diagnózis felállításában. Különböző bőrjelenségek, így például viszketés, kiütések vagy fokozódó festenyzettség (pigmentáció) fertőzést vagy egyéb alapbetegséget jelezhet a háttérben, például rosszindulatú daganatot vagy autoimmun betegséget. Mellkasi fájdalom vagy szívzörej is súlyos betegségre, így szívbelhártya fertőzésre (endokarditisz) utalhat. A kórtörténet adatai alapján irányítottan kért vér-, vizeletvizsgálatokra és mellkasröntgenre, valamint fizikális vizsgálatra ismételten szükség lehet a végső diagnózis felállítása előtt, és megfigyelés céljából gyakran kórházba fektetik a gyermeket.

Kórjóslat és kezelés

A prognózis a kiváltó októl függ. Az ismeretlen eredetű láz az esetek többségében gyakori gyermekkori megbetegedések kísérője. Ezek a gyermekek megfelelő kezelés mellett, antibiotikummal vagy anélkül, meggyógyulnak. A láz gyógyszeres csökkentésére általában paracetamolt adnak.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck