Nyomtatás PDF

Lyme-kór

Lyme-kór, Borrelia burgdorferi, spirocheta, kullancs

A Lyme-kórt a főként szarvasok bőrén élősködő, Borrelia burgdorferi nevű spirochetával fertőzött apró kullancs okozza. A betegséget 1975-ben ismerték fel és nevezték el a Connecticut államban található, Lyme nevű, kis település környékén halmozódó megbetegedések kapcsán.

Azóta a fertőzés már 47 államban megjelent, beleértve az északkeleti part mentén levőket: Massacsettstől Marylandig, továbbá Wisconsinban, Minnesotában, Kaliforniában és Oregonban. A megbetegedés jól ismert Európában, és észlelték a korábbi Szovjetunióban, Kínában, Japánban, és Ausztráliában is. Általában nyáron, kora ősszel jelentkezik, főként erdős vidéken élő gyermekeket és fiatal felnőtteket betegítve meg.

A Borrelia burgdorferi a kullancscsípés helyén hatol a bőrbe. 3-32 napos lappangás után a kórokozó a bőrben kifelé vándorol, a nyirok és vér útján szóródva jut el a különböző szervekhez, illetve testtájakra.

Tünetek

A betegség általában a comb, farpofák, törzs, vagy a hónalj bőrén egy nagy piros folt formájában jelentkezik. Az elváltozás növekedhet, a 15 cm-es átmérőt is elérheti, miközben a középső része tisztul (gyógyul). A fertőzött egyének legalább 75%-ában megjelenik ez a korai tünet, és az esetek közel felében a nagy, vörös folt fellépése után több, általában kisebb méretű piros folt is megfigyelhető.

A Lyme-kórban szenvedők többsége rossz közérzetet, fáradságot panaszol. Felléphet hidegrázás és láz, fej és nyakfájás, izom és ízületi fájdalom. A ritkább tünetek közé sorolható a hátfájás, hányinger, hányás, torokfájás, duzzadt nyirokcsomók, és lépmegnagyobbodás. Bár a fenti tünetek esetleg hamar elmúlnak, a rossz közérzet és a fáradtság heteken át fennmaradhat.

A fertőzöttek kb. 15%-ában, az első tünetek megjelenése után néhány héttel vagy hónappal idegműködési zavarok léphetnek fel, melyek néhány hónapig észlelhetőek, majd nyom nélkül gyógyulnak. A leggyakoribb az agy burkainak a fertőződése (meningitisz),s amely tarkókötöttséggel, fejfájással, az arcideg gyulladásával és az egyik arcfél gyengeségével (bénulásával) jár. A gyengeség egyéb testrészeken is felléphet. Az esetek 8%-ában olyan szívrendellenességek léphetnek fel, mint a szabálytalan szívverés (aritmia), vagy a szívburok gyulladása (perikarditisz). A szívburokgyulladás mellkasi fájdalommal járhat.

Hetekkel, hónapokkal az első tünetek jelentkezése után, a betegek kb. felében ízületi gyulladás is kialakul. Leírtak olyan eseteket is, amikor ez a tünet a fertőződést követően csak két év után jelentkezett. Néhány nagy ízület, főként a térd, időszakos duzzanata és fájdalma éveken át ismétlődhet. Az érintett térd általában inkább duzzadt, mint fájdalmas, gyakran meleg tapintatú, vérbőség (vöröses elszíneződés) viszont ritkán látható. A térd mögött ciszták (tömlők) képződhetnek és repedhetnek meg, ami a fájdalom hirtelen fokozódásával jár. A Lyme-kórosok kb. 10%-ában állandósul a térdízületi megbetegedés.

Kórisme

A Borrelia burgdorferi baktériumokat nagyon nehéz tenyészetni, és nincs olyan vizsgálat, amivel a Lyme-kór megbízhatóan diagnosztizálható lenne. Következésképpen a diagnózis a Lyme-kór jellegzetes tünetein alapul, melyek kullancsfertőzés veszélyének kitett személyen jelentkeztek, valamint néhány laboratóriumi vizsgálat eredményén. A leggyakrabban végzett vizsgálat a vér baktériumellenes-antitest szintjének mérése.

Kezelés

Bár a Lyme-kór minden stádiumában kezelhető antibiotikumokkal, a korán elkezdett terápiával lehet leginkább megelőzni a szövődményeket. A betegség kezdeti szakában valamely antibiotikum - pl. doxiciklin, amoxicillin, penicillin vagy eritromicin - szájon át szedhető, a betegség kései, súlyos vagy elhúzódó formáiban azonban intravénásan kell adni.

Az antibiotikumok az ízületi gyulladást is enyhítik, bár a kezelés 3 hétig is eltarthat. Az aszpirin vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek csökkentik a duzzadt ízületek fájdalmát. Az érintett ízületekben felgyülemlett folyadékot le lehet bocsátani, továbbá mankó használata is segíthet.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck