Nyomtatás PDF

Középfülgyulladás (savós)

középfülgyulladás, savós, heveny, akut otitisz szeróza

A heveny savós középfülgyulladásban a fülkürt elzáródása vagy egy nem teljesen gyógyult heveny középfülgyulladás következtében folyadék szaporodik fel a dobüregben.

A folyadék általában - bár nem mindig - baktériumokat tartalmaz. Ez az elváltozás gyermekeknél gyakori, mivel ebben a korban az amúgy is szűk fülkürt könnyen elzáródhat allergia, az orrmandula megnagyobbodása vagy az orr, illetve a garat gyulladása következtében. Normálisan a középfül nyomása percenként három-négy alkalommal is kiegyenlítődik, amikor nyelés során megnyílik a fülkürt. Ha a fülkürt elzáródott, a középfülben csökkenni kezd a légnyomás. Ennek az az oka, hogy a dobüregben lévő levegőből a vérbe felszívódó oxigén pótlása kívülről elmarad. A légnyomás csökkenésével párhuzamosan folyadék szaporodik fel a középfülben, ami akadályozza a dobhártya mozgásait. A következmény: vezetéses típusú halláscsökkenés.

A kórisme felállításához az orvos megvizsgálja a fület. Gyakran egy egyszerű timpanometriás hallásvizsgálattal mérik meg a dobhártya két oldalán uralkodó nyomást.

Kezelés

A kezelést általában antibiotikumok adásával kezdik. A pangás csökkentésére és a fülkürt nyitva tartására más, szájon át alkalmazható gyógyszereket, például fenilefrint, efedrint és antihisztaminokat is adnak. Ideiglenesen megemelhető a lecsökkent dobüregi nyomás úgy, hogy az elzáródott fülkürtön levegőt préselnek át. Ez oly módon tehető meg, hogy a beteg csukott szájjal és befogott orral próbálja meg kifújni a levegőt. Sor kerülhet a fül felszúrására is, amikor az orvos kis metszést ejt a dobhártyán, lehetővé téve a folyadék távozását. Egy kis csövet helyezve a dobhártyán kialakított nyílásba, elősegíthető a levegő beáramlása és a folyadék kijutása is.

Kezelni kell magát a fülkürt elzáródását okozó betegséget, például az allergiát. Gyermekek esetében az orrmandula eltávolítása válhat szükségessé.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck