Nyomtatás PDF

Krupp

krupp

A krupp (croup) a felső és alsó légutak fertőző, különösen belégzéskor nehézlégzést okozó vírusos betegsége. Kruppot számos különböző vírus okozhat. Ősszel a parainfluenzavírus a legvalószínűbb kórokozó. Kevésbé gyakran, különösen télen és tavasszal kruppot okozhatnak kanyaró vagy egyéb vírusok is, így az RS-vírus vagy az influenzavírus. A krupp elsősorban a hathónapos és hároméves kor közötti gyermekek betegsége, habár ritkán fiatalabbak és idősebbek is megbetegszenek.

Az influenzavírus okozta krupp különösen súlyos lehet és nagyobb valószínűséggel fordul elő három-hét éves kor közötti gyermekekben. Ez a betegség is általában levegőben lebegő, vírust tartalmazó cseppecskék belélegzésével vagy fertőzött tárggyal történő érintkezéssel terjed.

Tünetek és kórisme

A krupp általában megfázásszerű tünetekkel kezdődik. A fertőzés a légutak nyálkahártyájának duzzanatát okozza, így a légutak beszűkülnek és nehézlégzés alakul ki. A belégzési nehezítettség ugató köhögéssel és rekedtséggel együtt először gyakran éjszaka fordul elő. A nehézlégzés felébreszti a gyermeket. A légzés szapora és mély, a gyermekek felénél láz jelentkezik. A gyermek állapota reggelre javulhat, de éjszaka ismét romlik. A betegség általában 3-4 napig tart. A visszatérő kruppot görcsös (spasztikus) kruppnak nevezik. allergia is lehet a görcsös krupp oka, általában azonban vírusos fertőzéssel indul. Az orvos a kruppok különböző fajtái között jellegzetes tüneteik alapján tesz különbséget.

Kezelés

Az enyhén beteg kruppos gyermeket otthon lehet kezelni. A gyermeket kényelmesen elhelyezik, bőven itatják és biztosítják a nyugalmát, mert fáradtság és kiabálás rontja a betegséget. Otthoni légnedvesítő eszközökkel (például hidegpárásítóval vagy légnedvesítővel) csökkenthető a felső légutak szárazsága és könnyíthető a légzés. A páratartalmat gyorsan növelni lehet forró zuhannyal, ami bepárásítja a fürdőszobát. A nehézlégzés fokozódása vagy tartós fennállása, szapora szívverés, fáradtság, kékes bőrelszíneződés vagy kiszáradás arra utal, hogy a gyermeket kórházba kell vinni.

Kórházban alacsony vér oxigénszint esetén oxigént lehet adni. A vér magas széndioxid szintje a gyermek kimerültségét jelzi. Mechanikai légzéstámogatás biztosítható a légutakba helyezett cső segítségével és gépi lélegeztetéssel, vagyis a tüdőkbe levegő be- és kiáramoltatásával.

Az otthoni párásítótól különböző, ultrahangos párásító az alsó légutak eléréséhez megfelelően kis méretű cseppeket állít elő és így csökkenti a váladék tapadósságát, melytől azután köhögéssel a légutak könnyebben feltisztulnak.

Párásítón keresztül légutakat tágító gyógyszereket, így epinefrint lehet belélegeztetni. Ezek a gyógyszerek megkönnyítik a gyermek légzését. A kórházban fekvő gyermeknek kortikoszteroidot lehet adni a súlyos vírusos krupp korai kezeléseként, azonban ennek használata napjainkban ellentmondásos. Antibiotikumokat csak ritka helyzetekben adnak, általában csak amikor a kruppos gyermeknek bakteriális fertőzése is van.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck