Nyomtatás PDF

Koraszülöttek légzésszünete (apnoe)

koraszülött, légzésszünet, apnoe

A koraszülöttek légzésszünete olyan rendellenesség, amelyben a koraszülött légzése átmenetileg megáll. Légzésszünetnek a 15-20 másodperces légzéskimaradást tekintik.

A koraszülöttek légzésszünete általában a 34. terhességi hét előtt születetteknél fordulhat elő, a korábban született újszülöttek között a gyakoriság még magasabb. Úgy gondolják, hogy ezt a légzészavart az agyi légzőközpont éretlensége okozza. A felső légutak fejletlenségével összefüggő elzáródás szintén megzavarhatja a légzést. Időnként a savas gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe (gasztroözofageális reflux) kiválthatja a légzésszünethez vezető reflexet.

Tünetek

A légzésszünetek gyakran a születés utáni első néhány napban kezdődnek. Az újszülöttnek lehet szabályos légzése rövid szünetekkel (periodikus légzés). Ha a szünetek 20 másodpercnél tovább tartanak, a vérben az oxigénszint leeshet, ami az újszülött elszürkülését vagy elkékülését, valamint a szívverés lassulását okozza.

Kezelés

A újszülött fejének és nyakának egyenesen tartásával, valamint hátára vagy oldalára fektetésével megelőzhető a légutak elzáródása. Ha a légzésszünetek tovább tartanak és az újszülött az oxigénhiány miatt elkékül vagy szívverése lassul, gyógyszerek, például aminofillin vagy koffein adható. Ezek a gyógyszerek ingerlik az agy légzőközpontját, ezáltal folyamatosabbá teszik a légzést és kevesebb lesz a légzésszünet. Ha továbbra is ismétlődnek a jelentős légzésszünetek, második választandó gyógyszerként, doxapramot lehet adni. Ha a probléma nagyon súlyossá válik, az újszülött légzését folyamatos pozitív légúti nyomással vagy gépi lélegeztetéssel kell támogatni.

A gyomortartalom visszaáramlását (gasztroözofageális reflux) a csecsemőtápszerek rizsnyákkal történő sűrítésével és az ágy fejrészének megemelésével kezelik. Bizonyos esetekben gyógyszerek is adhatók a reflux gyakoriságának csökkentésére.

A legtöbb koraszülöttnél a légzésszünetek száma jelentősen csökken, amint elérik a szülés eredetileg számított idejét, gyakran már a 34. hetet, és a tünetek teljesen megszűnnek, amikorra elhagyják a kórházat. Időnként nagyobb koraszülöttek, akiknek továbbra is vannak légzésszüneteik, légzés- vagy szívmonitorral engedhetők haza.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck