Nyomtatás PDF

Könnyzacskó fertőzés

könnyzacskó, gyulladás, fertőzés

A könnyzacskó fertőzését (dakriocisztitisz) általában a duktusz nazolakrimális elzáródása okozza. A fertőzés fájdalmassá, vörössé és duzzadttá teszi a könnyzacskó körüli területet. A szem vörös és nedves lesz, genny szivárog belőle. A könnyzacskóra alkalmazott enyhe nyomás hatására genny préselődhet ki a szem belső sarkában lévő, orrhoz közeli nyíláson át. A beteg lázas.

Ha egy enyhe vagy ismétlődő fertőzés hosszú ideig fennáll, a legtöbb tünet eltűnik, s csak a terület enyhe duzzanata marad meg. A fertőzés néha folyadék visszatartását okozza a könnyzacskóban, és egy nagy, folyadékkal telt tömlő (mukokele) alakul ki a bőr alatt. Visszatérő fertőzések megvastagodott, vörös területeket hozhatnak létre a könnyzacskó felett. Kialakulhat tályog, ami a bőrön át megrepedhet, utat biztosítva a folyadék elvezetése számára.

 

A fertőzést szájon át szedett vagy intravénás antibiotikumokkal kezelik. Segít gyakori, meleg borogatás alkalmazása is. Ha tályog (abszcesszus) alakul ki, sebészi beavatkozást végezhetnek, mellyel a tályogot megnyitják, és a tartalmát elvezetik. Idült fertőzésekben szondával vagy műtéttel megnyithatják az elzáródott duktusz nazolakrimálist. Ritka esetekben a könnyzacskó teljes sebészi eltávolítására lehet szükség.

 

Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck