Nyomtatás PDF

Köldökzsinór előesés

előesett köldökzsinór, szülési szövődmény

Az előesett köldökzsinór ritka komplikáció, a szülések mintegy 1 ezrelékében fordul elő, melynek során a köldökzsinór megelőzi a szülőcsatornában a magzatot. Amikor a magzat áthalad a szűk szülőcsatornán, az előesett köldökzsinór összenyomódik, így a magzat vérellátása megszűnik. Ez a komplikáció lehet nyilvánvaló (manifeszt), vagy előfordulhat csak elölfekvő köldökzsinór formájában.

Az előesés nyilvánvaló, amikor a magzatburok megrepedt, és a köldökzsinór a hüvelybe jut a magzat előtt. Ez rendszerint a magzat medencevégű fekvése esetén fordul elő, de előfordulhat koponyatartás esetén is, különösen ha a burok idő előtt reped meg, vagy a magzat nem illeszkedett a medencebemenetbe. Ha a magzat illeszkedett, a magzatvíz kiömlése kisodorhatja a köldökzsinórt a magzat előtt. Ez az egyik oka annak, hogy az orvosok nem repesztik meg a burkot, amíg a magzat feje be nem illeszkedett a medencébe. Ha a köldökzsinór előre esik, a magzat sürgős világrahozatala - rendszerint császármetszés - szükséges a magzat károsodásának elkerülése érdekében, melyet a vérellátás megszűnése okoz. Amíg a műtét elkezdődik, egy nővér vagy egy orvos visszanyomja a magzatot, hogy a köldökzsinór ne nyomódjon össze, és a vérellátás ne szűnjön meg.

Elölfekvő köldökzsinór esetén a magzatburok ép, és a köldökzsinór a magzat előtt, vagy a váll elé szorulva helyezkedik el. Az elölfekvő köldökzsinórt rendszerint a magzat rendellenes szívműködéséből lehet észrevenni. Az anya helyzetének változtatásával, vagy a magzat fejének emelésével a köldökzsinór összenyomása megszűntethető. Néha császármetszés szükséges.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck