Nyomtatás PDF

Jódhiány

jódhiány, pajzsmirigy, kretén, jódtöbblet

A jód a pajzsmirigyhormonok szintéziséhez szükséges. A szervezetben levő jód közel 80%-a a pajzsmirigyben található, ebből is legtöbb a pajzsmirigyhormonokban. A tengeri halak a jód gazdag forrásai. A jodidnak, a jód egyik formájának mennyisége az ivóvízben általában a helybéli talaj jodidtartalmától függ.

A világ lakosságának mintegy 10%-ánál áll fenn a jódhiány kialakulásának kockázata, mert magashegységekben élnek, ahol alacsony az ivóvíz jódtartalma. A kereskedelmi forgalomba hozott asztali só bizonyos típusaihoz jódot adnak (jódozott só).

Jódhiány esetén a pajzsmirigy több jodidot próbál felvenni a vérből a pajzsmirigyhormonok szintéziséhez, és megnagyobbodik. A vérben és a vizeletben nagyon alacsony a jodidszint. Ha a terhes nő jódhiányos, magzatának agya esetleg nem fejlődik megfelelően a jódhiány miatt - ezt az állapotot kreténizmusnak nevezik. A kezelés az ajánlott napi bevitel tízszeresének megfelelő adagú jód adása több héten át.

Jódtöbblet

Jódmérgezést nagyon nagy jódmennyiségek fogyasztása okozhat (az ajánlott napi bevitel több mint négyszázszorosa), néha a tengerhez közeli lakóhelyeken fordul ez elő. Jódfelesleg golyvát és olykor pajzsmirigy-túlműködést okozhat.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck