Nyomtatás PDF

K-vitamin-hiány

K-vitamin-hiány, fillokinon

A K-vitamin-hiány fő megjelenési formája az újszülöttek hemorrágiás megbetegedése, amit vérzési hajlam jellemez. A K-vitamin számos rokonvegyület összefoglaló neve, melyek a normális véralvadáshoz szükségesek.

A fő forma a K1-vitamin (fillokinon), mely növényekben, főleg levélzöldségekben található. További forrás, hogy a vékonybél alsó szakaszán és a vastagbélben élő baktériumok K2-vitamint állítanak elő, amely bizonyos mértékig felszívódhat.
ialakulhat amiatt, hogy a méhlepény nem szállítja elég jól a zsírokat, így a zsíroldékony K-vitamint sem; az újszülött mája túl éretlen, hogy eleget termeljen a véralvadási faktorokból (fehérjék, melyek elősegítik a véralvadást, és előállításukhoz K-vitamin szükséges); vagy mert az élet első néhány napján nincsen K-vitamint termelő baktérium a beleikben, és az anyatej szegényes K-vitamin-forrás. K-vitamin-injekciót kell az újszülötteknek adni, hogy megvédjük őket ettől a betegségtől. Azok a szoptatott csecsemők, akik nem kapták meg ezt az injekciót a születésükkor, különösen fogékonyak a K-vitamin-hiányra.

Mivel a K-vitamin zsíroldékony, az olyan rendellenességek, melyek megváltoztatják a zsírfelszívódást, mint a lisztérzékenység és a cisztás fibrózis, K-vitamin-hiányt okozhatnak gyermekekben és felnőttekben is. Ásványi olaj rendkívüli mennyiségeinek bevétele is megakadályozhatja a K-vitamin felszívódását. Ez a hiányállapot kialakulhat azoknál a betegeknél is, akik alvadásgátló szereket szednek véralvadék kialakulásának megelőzésére.

Tünetek, kórisme és kezelés

A fő tünet az orrból, sebből, vagy a bőrbe és a gyomorba történő vérzés, amihez hányás társul. A vizeletben vagy a székletben vér válhat láthatóvá. Legsúlyosabb esetben agyvérzés fordulhat elő újszülöttekben.

Ha K-vitamin-hiányt feltételeznek, elvégeznek egy vérvizsgálatot a protrombin (az egyik véralvadási faktor, melyhez K-vitaminra van szükség) szintjének mérésére. Alacsony szint (kevesebb, mint a normális 50%-a) felveti a K-vitamin-hiány gyanúját. Ugyanakkor, alacsony protrombinszintet okozhatnak alvadásgátló gyógyszerek, vagy májkárosodás is. Általában a kórismét igazolja, ha egy K-vitamin-injekció néhány órán belül növeli a protrombinszintet, és a vérzés 3-6 órán belül eláll. Ha valakinek súlyos májbetegsége van, a máj esetleg a K-vitamin-injekciók dacára sem képes az alvadási faktorokat előállítani. Ilyen esetekben plazmaátömlesztésre lehet szükség az alvadási faktorok pótlása céljából.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck