Nyomtatás PDF

K-vitamin-hiány újszülöttkorban

K-vitamin-hiány, újszülött

A K-vitamin a véralvadási folyamatokhoz elengedhetetlenül szükséges. Újszülöttekben a K-vitamin-hiány az újszülöttek vérzéses betegségében nyilvánul meg.

Kialakulásában több tényező is szerepet játszik: a méhlepényen nehezen jutnak át a zsírok, így a zsírban oldódó K-vitamin is, az újszülött mája éretlen elegendő mennyiségű protrombin (a véralvadáshoz szükséges egyik faktor) termeléséhez, amihez K-vitamin szükséges, az anyatej K-vitamin tartalma alacsony, literenként csak 1-3 mikrogrammot tartalmaz, míg a tehéntej 5-10 mikrogrammot, az élet első napjaiban még nincsenek a bélben a K-vitamin termelő baktériumok. Az újszülöttek vérzéses betegsége általában 1-7 nappal születés után jelentkezik. Tünetei bőr-, gyomor- és mellkasvérzések. Igen súlyos esetben vérzés léphet fel az agyban is.

A késői vérzéses betegség a születés után 1-3 hónappal alakul ki és ugyanazokat a tüneteket okozza, mint az újszülöttek vérzéses betegsége. Általában felszívódási zavarokhoz vagy májbetegségekhez társul. A vérzéses betegség mindkét fajtájának előfordulása gyakoribb azon csecsemők között, akiknek az édesanyja görcs ellen hidantoin származékot, (például fenitoint) cefalosporin antibiotikumot vagy kumarin véralvadásgátlót (például warfarint) szedett a terhesség alatt.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia újszülötteknek a születést követő egy órán belül izomba adott K-vitamin injekciót javasol az újszülöttkori vérzéses betegség megelőzésére. K-vitamin szájon át adása nem ajánlott, mert a felszívódása változó és tárolása kiszámíthatatlan.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck