Nyomtatás PDF

Nyelőcsőelzáródás: egyéb okok

szűkület, reflux, nyelőcsőrák, nyelési zavar

A betegek egy részében a nyelőcső szűkülete (striktura) veleszületett, másokban a gyomorból ismételten visszafolyó sav (savas reflux) okozza a nyálkahártya sérülését.

Szűkülethez vezethet a nyelőcső kívülről történő összenyomása. Ezt előidézheti a megnagyobbodott bal pitvar, a mellkasi főverőér körülírt tágulata (aorta aneurizma), rendellenesen fejlődött kulcscsont alatti verőér, megnagyobbodott pajzsmirigy (struma), a gerinc csontos kinövése, vagy daganat, leggyakrabban tüdőrák.

A szűkület legsúlyosabb oka a nyelőcsőrák.u

Mivel mindezek a kórképek csökkentik a nyelőcső átmérőjét, rendszerint a szilárd ételek nyelési zavarával járnak - különösen a hús és a kenyér elfogyasztása okoz panaszt -, míg a folyadékoké nem.

Ha a szűkület savas reflux következménye, a nyelési nehézséget régóta fennálló tünetek kísérik, például a súlyos gyomorégés és a szegycsont mögött rendszeresen visszatérő éles fájdalom, ami éjszakánként vagy előrehajláskor jelentkezik. A nyelési zavar évek alatt fokozatosan rosszabb lesz. Nyelőcsőrák esetén ez a folyamat gyorsabb, hetek, hónapok alatt bekövetkezik. Röntgenvizsgálattal rendszerint felismerhető az elzáródás oka és elhelyezkedése is. A kezelés és a betegség lefolyása a kiváltó októl függ.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck